A legnagyobb bedőlők

Magyarországon a legnagyobb bedőlési arányú iparágak között a tavalyi 7. helyről idén a 2. helyre „jött fel” a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás a hazai cégminősítő céginformációs piacon vezető szerepet betöltő Dun & Bradstreet (D&B) Hungária Kft. felmérése szerint. A végelszámolások arányát tekintve is a második helyen áll az iparág, míg 2010-ben még a hatodik volt. Mindkét listát az építőipar vezeti.

{module 221}

Magyarországon a tavalyi 3,21 százalékkal szemben idén 3,54 százalék a cégek bedőlési aránya, ami történelmi rekordnak számít. (Bedőlési arány alatt a D&B azt érti, hogy mekkora volt a fizetésképtelenségi eljárások – felszámolás, csőd –  aránya a cégek átlagos számához viszonyítva.) Az építőipar stabilan vezeti a legnagyobb bedőlési arányú iparágak listáját: 100-ból több mint 6 cég egy éven belül fizetésképtelenné válik. A lista második helyén 5,02 százalékos aránnyal a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás áll, szemben az előző évi 4,27 százalékkal. 2010-hez képest jelentősen nőtt a bedőlési aránya többek között az adminisztratív tevékenységet (pl. kölcsönzés, utazásszervezés, rendezvényszervezés) folytató vállalkozásoknak.

Durva növekedést mutatott idén a megindított végelszámolások száma, amikor a cég saját maga kérte megszűnését. Míg 2010-ben naponta átlagosan 33 végelszámolás indult meg, addig 2011-ben átlagosan napi 52 ilyen eseményt regisztráltak. A cégszámhoz viszonyított végelszámolások számából képzett iparági listát 5,15 százalékkal vezeti az építőipar, s a második helyen 4,79 százalékkal a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás áll. (Az előző évi 6. hely még csak 2,47 százalékos arányt fedett.)

Nőtt az átlagos számlafizetési késedelem is: 2010-ben általában 19 napot késtek a cégek számláik kiegyenlítésével, 2011-ben már közel 23 napot. Az iparági listát 31 nappal az ingatlanügyletek (értékesítés, bérbeadás) vezetik, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás a tavalyival megegyezően a 9. helyen áll, de a fizetési késedelem 19-ről 22 napra nőtt.

A D&B megállapítása szerint a gazdasági trend sajnos az, hogy a legtöbb iparág kockázatossága nő, és egyre több vállalat válik fizetésképtelenné, továbbá  a fizetési késedelem is nagyobb lett országosan.

/turizmus.com/

{module 221}