Nagybörzsöny – egy hétvégényi látnivaló

Nagybörzsöny – egy hétvégényi látnivaló

Ha valaki felteszi a kérdést, hogy a Budapest-Közép-Dunavidék régióban melyik a leghangulatosabb falu, egyre többen vannak, akik kételyek és gondolkodás nélkül meg tudják jelölni Nagybörzsönyt. Egy hétvégényi program, akár több hétvégére is.

Nagybörzsöny – egy hétvégényi látnivaló

Hogy miért épp Nagybörzsöny? Mert gyönyörű, ugyanakkor csendes környezetben fekszik.

Talán ez a legfontosabb szempont, hogy ellentétben a Dunakanyar valóban pompás triójával (Szentendre, Visegrád, Esztergom), itt még nincsenek tömegek. Meghitt, érintetlen hangulatú tud lenni a falu, kezdve az egyszerűségében lenyűgöző 13. századi Szent István templomtól a vízimalmon át a kis sajtos házig, az erdő végtelen nyugalmáról nem beszélve.

Mert sok a látni- és kóstolnivaló

Ha már említésre került a sajtos ház, be is mutatjuk azt néhány szóban. A központtól néhány lépésre található az a hangulatos házikó, ahol a betérő vendég olyan ínyencségeket kóstolhat és vásárolhat, mint kapros, fokhagymás ordagolyót, bükkfaforgácson füstölt parenyicát vagy vörösborban érlelt gomolyát. Igazi gasztró élmény autentikus környezetben, kedves vendégfogadással. Két házzal odébb a helyi fafaragó bácsi csipkefaragásait tanulmányozhatjuk a kicsiny kiállító teremben, egy életen át szenvedélyesen művelt mesterség ámulatba ejtő alkotásait, amelyekből néhányat helyben meg is lehet vásárolni.

A településen elismerésre méltó módon megszervezték, hogy néhány vendégházat bevonva, egyfajta rotációs rendszerben kemencében sült börzsönyi lepényt is lehessen kapni a hét minden napján, és ezt jól látható helyeken fel is tüntetik a látogatóknak. A faluközpontban a házi füstölt húsokat készítő házba is érdemes betérni, és a vele szemben található lekvárokat és szörpöket kínáló házba, ahol a legkülönbözőbb ízesítésű házi lekvárok kóstolhatók és vásárolhatók. Somlekvár vásárfiánál például keresve sem találni jobbat. A lekvárosház teraszán rendkívül finom és kiadós adag rozmaringos gulyáslevest kaphatunk, szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető „koktélokat” ihatunk, véletlenül sem koktélárban és nem is alkohollal, annál több gyümölccsel, mentával és ki tudja milyen fűszerekkel.

Ha még van időnk és erőnk, érdemes felkeresni a helyi kosárfonó és szőnyegszövő népművészeket is, csakúgy, mint a zsákfalu 4 templomát. Ezek közül az idevezető úton elénk táruló Szent István templom vitathatatlanul a legnevesebb, lenyűgöző és egyben bájos építmény. A legendákat kedvelők meséltessék el a templomot bemutató Éva nénivel az egyik hiányzó faragott fej történetét.

A természetet kedvelőknek és a gyermekes családoknak az erdei vasutazás kötelező program, a kirándulást kedvelők az első állomáson leszállva 3,5 km-t sétálhatnak vissza, a második és egyben végállomásig vasutazók a Nagyirtáson található szállodában való megpihenés után tudnak visszaindulni gyalog vagy a hegyi vasúttal, kényelmesen utazva.

2016 tavaszától viszont már a megújult Transzbörzsönyi Turistaexpresszel utazhatunk Szob–Márianosztra- Nagyirtás–Nagybörzsöny útvonalon.

A településen számos vendégház közül lehet választani, sőt nemrégiben 30 szobás panzió és étterem is épült a faluközpontban, de ugyanúgy ajánlható a hangulatos kis kulcsosház közvetlen a nagybörzsönyi Vízimalom épülete mellett, amely szintén az egyik méltán népszerű látnivaló a településen.

Ha mindez netán belefért egy hétvégébe, akkor bizonyára nem volt idő hegyi biciklizni, édes semmittevéssel piknikezni vagy egy kiadós nordic walking túrát tenni a környező erdőkben. Ezek miatt is érdemes lesz visszatérni Nagybörzsönybe, a falu testet-lelket feltöltő hangulatáról, az itt élők kedves vendégfogadásáról nem is beszélve.