Jazzfest Budapest 2024 tavaszi fesztivál

Jazz Fest Budapest, zenei fesztivál - turisztika

Zenei fesztivál az EU-csatlakozás évfordulója jegyében

Idén április 27. és május 15. között kerül megrendezésre a 3. Jazzfest Budapest. A több, mint 200 művész, több mint 90 koncerten, tizennyolc különböző helyszínen hozza el a jazz szerelmeseinek a legkiválóbb produkciókat. Az eseménysorozat fókuszában az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulója áll, mely különleges hangulatot kölcsönöz a rendezvénynek.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megvalósuló programsorozatban számos világsztár lép fel, köztük olyan neves előadók, mint Mario Biondi, Bill Evans & Vansband All Stars, Roberto Fonseca és Victor Wooten. Az esemény különlegességét az adja, hogy a külföldi és hazai muzsikusok együtt lépnek színpadra, ezzel teremtve egyedülálló zenei élményt.

„A magyar dzsesszzenészek elképesztő kincset képviselnek, olyan kultúrát tudnak vinni a világba, amely a magyarságunkat reprezentálja” – hangsúlyozta Kleb Attila, a Jazzfest Budapest igazgatója az esemény sajtótájékoztatóján. A fellépők 40 százalékát külföldi művészek alkotják, ami a nyolc külföldi kulturális intézet közreműködésének is köszönhető.

Az idei rendezvény különlegessége, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulójára emlékezve számos előadás kapcsolódik az európai identitáshoz. Oláh Krisztián zongoraművész Ludus Europae címmel új művet komponált, melynek ősbemutatója április 30-ról május 1-jére virradóra lesz a Merlin Színházban. A művész elmondása szerint az inspirációt az európaiság, valamint az EU-tagországok sokszínűsége adta.

Az eseménysorozat nemzetközi sztárjai az Erkel Színházban lépnek majd fel, köztük Mario Biondi olasz énekes, Bill Evans amerikai szaxofonos és zenekara, Roberto Fonseca kubai zongorista, valamint az amerikai basszusgitáros Victor Wooten és a The Wooten Brothers.

Az idei Jazzfest Budapest művészkurátorai között Oláh Krisztián mellett más kiváló hazai dzsesszzenészek is helyet kaptak, mint Borbély Mihály szaxofon-, Lukács Miklós cimbalom-, és Mogyoró Kornél ütőhangszer-művésszel együtt. Az esemény szabadtéri helyszínei között megtalálhatóak a főváros legkülönbözőbb pontjai, így a Liszt Ferenc tér, a Rákóczi tér és a Bakáts tér is, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyék a dzsessz varázsát.

Az improvizáció sokszínűsége jellemzi Oláh Krisztián munkáját, a Premier KultCafé programjának összeállításakor. Az általa válogatott előadók között szerepel a Balázs Elemér Quartet, Gianluca Petrella és Pasquale Mirra olasz duója, a Bacsó Kristóf Triad, Lukács Miklós, a Connectrio, valamint a török Önder Focan Trio és a brazil Joao Camarero, akik mind izgalmas zenei élményekkel ajándékozzák meg a közönséget.

A Jedermann programokat összeállító Lukács Miklós kiemelte az idei rendezvény kínálatából a 70 éves kiváló dobos, Baló István vezette Baló István Project május 3-i koncertjét, amelyen Dés László is közreműködik. Borbély Mihály, a Fonó Budai Zeneház programjainak összeállítója mások mellett a Balogh Kálmánnal kiegészülő Mester Dániel Trió április 29-i, valamint a Szabó Dániel Quintet május 3-i koncertjére hívta fel a figyelmet, valamint a lengyel szaxofonossal, Robert Wypasekkel fellépő Intergeese május 13-i koncertjére.

A Trafó is helyszíne lesz a fesztiválnak, ahol május 9-én két kiváló zongorista-dobos, a brit Gary Husband és Tálas Áron zenél majd együtt, melyet Egyed Bea táncművész előadása tesz még különlegesebbé. A Lumenben május 15-én a brit Trevor Watts Eternal Triangle ad koncertet, míg az If Caféban a Gyárfás Trio Agostino Di Giorgio olasz gitárossal lép fel. Az Eötvös10-ben május 1-jén a gyereknap alkalmából magyar népmeséket hallhatnak az érdeklődők Tóth Viktor szaxofonjátékával, és fellép a Veronaki is.

Az idei Jazzfest Budapest ígéretes programja és nemzetközi színvonalú előadói garantálják, hogy ez a fesztivál méltó módon ünnepelje az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulóját, miközben felejthetetlen zenei élményeket kínál a közönségnek.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .