A „Duna”- marketingkampány összesíti erejét

A „Duna”- marketingkampány összesíti erejét

A németországi Duna mentén található sokrétű természeti- és kultúrtáj kis városaival és a hozzá tartozó vidéki élettérrel áll a Német Turisztikai Hivatal (DZT) egyik marketingkampányának középpontjában.

A „Duna”- marketingkampány összesíti erejét

A DZT Baden-Württemberg és Bajorország tartományi marketinghivatalával és a „Deutsche Donau” munkaközösséggel közösen szeretné az EU a Duna-régióra vonatkozó stratégiájának (EUSDR) keretén belül külföldön ismertebbé tenni a németországi Dunát, és ezáltal növelni a régió turizmusát.

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke óriási növekedési lehetőséget lát a régióban, amelyet célzott marketingtevékenységgel ki lehet aknázni: „Németországból indulva a Duna majd háromezer kilométeren és hat országon át jelentős turisztikai úti célokat és gazdasági térségeket köt össze egymással. Ám már Németország területén is számos érdekes város és táj szegélyezi a folyó útját, amelyeket különböző aspektusok szerint reklámozunk. A németországi Duna-városok fontos piaca Hollandia, Svájc és Ausztria – ezek az országok kereken 30 százalékos összesített piaci részesedésükkel fontos szerepet játszanak egész Németország beutazásában is. „A fiatal Duna” márkával fogjuk össze a különböző partnerek ajánlatait és vezetjük össze ezeket a legfontosabb piacok keresletével.”

Andreas Braun, a Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg igazgatója szerint: „Itt a Fekete-erdőben nem csupán a Duna fakad: a folyó mentén találhatóak az emberiség kultúrájának a legrégebbi lelőhelyei is. Ezért neveztük el mottónkat „Vissza a forráshoz”. A turisták nálunk időutazást élhetnek át Európa forrásához.” Jens Huwald, a Bayern Tourismus Marketing GmbH ügyvezetője pedig így nyilatkozott: „A marketingkampányban való részvételünk mottója „Az árral szemben”. Ennek része az olyan aktív turisztikai ajánlat, mint például a „kerékpárral az árral szemben”, de a név emellett utal a Duna menti emberek azon tulajdonságára is, hogy mindig nyitottak a szokatlan, különleges dolgokra.“

A partnerek egy első workshop keretén belül kidolgoznak egy értékesítési stratégiát a kiemelt holland, osztrák és svájci piacra 2015-től, illetve 2016-tól ezen felül Olaszországra és az Amerikai Egyesült Államokra is. Második lépésben konkrét utazási ajánlatokat fejlesztenek ki, amelyek a termékmagot képező aktív pihenés, kulturális utazás és „Fiatal Duna” mellett olyan témákat is leképeznek, mint a vidéki élettér, a fenntarthatóság és az intermodalitás. Az utazáshoz kedvcsináló témákat a jövőben a „Fiatal Duna – az árral szemben/vissza a forráshoz” márka generál. A konkrét 2015-ös marketingtervről és finanszírozásáról november közepén születik döntés.

A Danube Competence Center (DCC), a Duna menti államok központi webes portálján (www.danube.travel) jelenleg már 32 németországi Duna-város megtalálható. Video-bloggerek osztják meg a Duna-menti utazási élményeiket, és a „My Danube Travel” Facebook-oldal képgalériája is felkelti a felhasználók utazási kedvét. A DZT 2012. márciustól a DCC tagja.

A DZT partnereivel 2015-től felveszi a „Német Dunát” az alaptémák értékesítése közé, illetve integrálja tematikus kampányaiba. Itt mindenekelőtt a „Hagyományok és népszokások”, illetve a „Lenyűgöző természeti üdülés Németországban” tematikus kampány kínál számos kapcsolódási pontot. Az alaptémáknál, mint a kerékpározás vagy a túrázás speciális Duna-menti ajánlatok kerülnek bemutatásra. A  www.danube.travel portált egy online kampány is erősíti. A DZT eseménynaptára a www.germany.travel oldalon 2014-es újraindítása után a jövő évben még tovább bővül: 2015-től már nem csak integrálódnak a Duna-menti események, hanem automatikusan importálódnak a szövetségi államokon keresztül. Az online kínálatot egy geokódolás és az interaktív térképen való megjelenítés teszi még érdekesebbé.