Európa jelentősége nőtt a német beutazás számára a koronavírus-válság alatt

Frankfurt am Main látkép

Az elvárásoknak megfelelően a németországi beutazó turizmus 2020-ban erőteljes visszaesést könyvelt el. Ugyanakkor tovább nőtt az európai küldőpiacok jelentősége Németország beutazása számára a Covid 19-járvány alatt – ezt mutatják a Szövetségi Statisztikai Hivatal legfrissebb részletes vendégéjszaka-számai.

Ezek alapján 2020. január és december között összesen 32,0 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a hotelek és a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez 64,4 százalékos visszaesésnek felel meg az előző évhez képest. Ezáltal a vendégéjszakák száma tíz rekordév után visszaesett az újraegyesítést közvetlenül követő időszak szintjére. Az Európából érkező vendégek 2020-ban 27,2 millió vendégéjszakát generáltak. Ezáltal Európa részesedése az előző évhez képest 74 százalékról 85 százalékra nőtt. A tengerentúli piacok terén az amerikai küldőpiac 6,3 százalékos, illetve az ázsiai küldőpiac 6,0 százalékos részesedésével jelentősen az előző év szintje alatt mozgott. Bajorország, Baden-Württemberg, Észak-Rajna–Vesztfália, Berlin és Hessen összesen 45 millióval kevesebb nemzetközi vendégéjszakát regisztrált, mint 2019-ben – ez pedig az összesített németországi beutazás 2020-as visszaesésének kereken 75 százalékát teszi ki.

Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke szerint: „A Covid 19-járvány az elején a nemzetközi turizmus minden küldő- és célpiacát ugyanolyan arányban érintette. Mindemellett Németország a tavalyi év nyári hónapjainak felépülési fázisában már ismét üdvözölhetett utazókat a szomszédos országokból. A tengerentúli piacok növekvő keresletét korlátozták az érvényben lévő utazási tilalmak, illetve a légitársaságok csökkentett kapacitásai is.”

Ennek megfelelően a Forward Keys elemzései alapján 2020-ban a légitársaságok kapacitása 62 százalékkal csökkent a 2019-es év volumenéhez képest. Németországban a nemzetközi repülőgép-érkezések száma 70,4 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. Itt a nagy tengerentúli piacok visszaesése jóval magasabb volt, mint a 13 legerősebb európai küldőpiacnál (mínusz 67 százalék).

A szomszédos országok stabilizálják a beutazást

Németország kilenc szomszédos állama 2020-ban a nemzetközi összes vendégéjszaka 56,6 százalékát generálta – 2019-ben ez 42,5 százalék volt.

Az úticél Németország számára 2020-ban a legerősebb volumenű küldőpiac Hollandia volt 5,8 millió vendégéjszakával és 18,1 százalékos piaci részesedéssel. A második helyezett a Svájc volt 3,1 millió vendégéjszakával (piaci rész 9,8 százalék). Lengyelország a beutazópiacok sorrendjében 2,2 millió vendégéjszakával és 7,0 százalékos piaci részesedéssel a nyolcadik helyről a harmadik helyre ugrott. A további helyeken Ausztria (1,9 millió vendégéjszaka) és Dánia (1,5 millió vendégéjszaka) végzett.

A legfontosabb tengerentúli piacok 2020-ban az Amerikai Egyesül Államok (1,5 millió vendégéjszaka) és Kína (0,4 millió vendégéjszaka) voltak.

Turisztikai úti célok: a városból a vidéki régiókba

A hotelszakmát – különösen a városokban – átlagon felül érintette a járvány miatti visszaesés a tavalyi évben. Így a nemzetközi vendégéjszakák száma a több mint 100 ezer lakossal rendelkező városokban az előző évhez képest 71,4 százalékkal csökkent. Ezt tükrözik a városállamok Berlin (mínusz 76,0 százalék) és Hamburg (mínusz 69,7 százalék) eredményei is, ami különösen súlyos veszteség tekintve, hogy Németország 2019-ig piacvezető szerepet töltött be az európaiak városi és kulturális utazásai terén. Ugyanakkor a nemzetközi vendégéjszakák visszaesése a kempingekben mínusz 53,8 százalékkal jelentősen kisebbnek bizonyult.

A hotelszakma eredményei megfelelnek az MKG Olakala felmérési eredményeinek is: ezek alapján a hotelek foglalási rátája összesen 72 százalékról (2019) 29 százalékra csökkent (2020). A hotelben töltött éjszaka átlagára (csak szobaár) ugyanebben az időszakban 94 euróról 84 euróra csökkent.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .