Síelés és biztonság – Hóbiztos nép vagyunk

A Wáberer Hungária Biztosító Hógolyó felméréséből kiderül, mennyire figyelünk oda mi, magyarok a biztonságra, ha síelni indulunk. A felmérés ezer fő megkérdezésével történt, és kellemes meglepetést okozott.

Hóbiztos nép a magyar - sífelmérés

A fiatalok meglepően felelősségteljesek, ha a téli biztonságról van szó: nagyobb arányban melegítenek be és viselnek védőfelszerelést, mint az idősebb korosztály tagjai. A snowboardosok emellett a felszerelésüket is biztosítják, ha csúszni indulnak. A legtudatosabbak a 30-39 év közötti sportolók.

Biztonságban csúszunk

A január végi körképből kiderül, hogy a magyarok szeretik a biztonságot, ha a téli sportokról van szó: az online kérdőívet kitöltők 88 %-a válaszolt úgy, hogy indulás előtt gondoskodik róla, hogy baj esetén legyen védőhálója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 33 % általános balesetbiztosítást köt, negyedük a sífelszerelését is biztosítja, közel ugyanennyien pedig teljes körű biztosítást is kötnek, amely az általuk okozott síkarambol esetén is fizet. Mindössze 9 % válaszolta, hogy bízik a saját tudásában és körültekintésében annyira, hogy nem költ erre külön. A felmérésből kiderül, hogy az óvatosság oka nem feltétlenül a rossz tapasztalat: a kitöltők háromnegyedének szerencsére még soha nem volt szüksége arra, hogy a biztosítását igénybe vegye. Annak a 11 %-nak viszont, akinek már ki kellett használnia a biztosítója nyújtotta szolgáltatást, nagy segítséget jelentett, ezért köt minden út előtt. Ezt támasztják alá a felmérést készítő Wáberer Hungária Biztosító adatai is: a sí biztosítás egyre népszerűbb a sportolók között; a kötők száma évről évre 20 %-kal nő.

Tudatosan védekezünk

A leginkább a 30-39 év közöttiekre jellemző, hogy teljes körű biztonságra törekszik. Ennek a korosztálynak a 34%-a teljes körű biztosítást köt, illetve ők azok, akik a legnagyobb arányban viselnek a bukósisak mellett egyéb kiegészítő védőfelszerelést is (23 %). Érdekes, hogy a könnyelműbbnek gondolt fiatal, huszonéves korosztály tagjai nagyobb arányban kötnek biztosítást (21%), mint a 40 és 50 fölöttiek. A fokozott tudatosság ráadásul egyéb tekintetben jellemző a fiatalokra: 43 %-uk visel legalább bukósisakot, ötödük pedig emellett például protektoros kesztyűvel, térd- vagy könyökvédővel is óvja a csontjait az esésektől. Ez utóbbi a 40 és 50 év fölötti korcsoportnak csak 17-17 %-ára jellemző. Ráadásul az idősebb korosztály tagjai indokolták legnagyobb arányban a védőfelszerelés teljes elhagyását csupán azzal, hogy kényelmetlennek tartják (5-5 %).

Nincs megállás?

A védelem mellett a balesetmentes téli vakáció másik fontos tényezője a megelőzés, így például a megfelelő bemelegítés, vagy a szükséges pihenőidők betartása. A magyarok úgy tűnik, ebben a tekintetben is tudatosak: a válaszadók közel fele úgy nyilatkozott, hogy nemcsak a nap elején, de minden hosszabb megállás, pihenő után is átmozgatja a kihűlt izmokat. 36 %-uk óránként tart egy-egy pár perces pihenőt, a nap felénél pedig egy hosszabb megállást is beiktat. Kevesen vannak, akik úgy gondolják, ha már fent vannak a hegyen, liftzárásig le sem jönnek: a felmérést kitöltő 1000 fő közül mindössze 44 sportbarát nyilatkozott így. Érdekes módon magas azonban közöttük a legidősebb korosztály aránya: az 50 év felettiek 4 %-a végigsportolja az egész napot, szemben a többi korosztály közel megegyező 2-2 %-ával.

fotó: head.com