Bor az első randevún

A tapasztalt randiguruk tudják, mekkorát lehet bukni egy étteremben a rosszul megválasztott borral. Tanácsokat adunk, hogyan érdemes és hogyan nem szabad bort rendelni, ha előttünk ül Gisele Bündchen, vagy valaki nagyon hasonló.

{module 221}

Az étlapot nézegetve odalép a pincér, és megkérdezi, óhajtjuk-e a borlapot vagy a sommelier-t. Hát persze – hangzik a válaszunk, egy mosolyt megeresztünk az előttünk ülő asztaltársunknak a gyertya fénye fölött, magabiztosságunk töretlen.

Pedig ezernyi csapda van előttünk. Ha túl olcsó bort választunk, vagy olyat, amit már ezerszer kóstolt a hölgytársaságunk, unalmasnak vagy csórónak tűnhetünk. De nem választhatunk túl drága bort sem, mert az meg úgy tűnik, mintha kompenzálni akarnánk valamit.

Ha túl alacsony alkoholtartalmú, könnyű bort rendelünk, a nők általános ízlésének ugyan kedvezünk, de az első randik feszültségét nem tudjuk kellő hatékonysággal oldani. A magas alkohol leveszi a nőt a lábáról, csak nem a megfelelő módon. A tűsarkú nem fest jól a levegőben kalimpálva. A túl savas bor már az ételért kiált, az alacsony savtartalmúnak viszont alacsonyabb lehet az élvezeti értéke is.

Az esetleg nem megfelelő  ételért nem nekünk kell elnézést kérni, de a rosszul megválasztott bor esetében annál inkább a férfin a szégyenkezés sora. Éppen ezért nem árt felkészülni, akár előre beszerezni az étterem borlapját, hogy rövid szemöldökráncolás után a tökéletes rendelést adjuk le.

A nők általában a könnyű, reduktív, gyümölcsös fehérborokat kedvelik. Ne essünk abba a hibába, hogy édes borral kezdünk. Sokan azért is odavannak, de ezt inkább a vacsora lezárására, a desszertre tartogassuk. Száraz, félszáraz a mi barátunk ilyenkor.

A nagyon általános, unalomig ismert fajtákat, mint például a chardonnay, érdemes egy igen jó  termelőtől választani, különben túl egyszerű léleknek tűnhetünk, aki csak az átlagot meri becélozni. Ellenben nem ajánlatos igen ritka fajtákat sem elsőre kikérni, például egy kéknyelű, a korábban úri bornak nevezett badacsonyi fajta túl kirívónak tűnhet, egy somlói juhfarkkal pedig járhatunk úgy, hogy az ásványos jelleg miatti különleges, avaros illatot nem értékeli a hölgy.

Jól hangzik viszont egy dűlőszelektált bor vagy cuve esetében a jól csengő, egyedi tulajdonnév, így kérhetünk egy néhány éves Figula Szilénuszt (olaszrizling, szürkebarát, chardonnay és semilon házasítása), esetleg egy nemrég díjat is nyert 2009-es Bujdosó Altanus Cuvée (chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát és királyleányka) lehet a nyerő választás.

Ha ezek közül nem találnak egy palackot sem az étteremben, miután megfeddtük a sommelier-t, a száraz furmintok felé is mozdulhatunk. Tokaj a száraz borok versenyén is egyre előkelőbb helyezéseket szerez ezzel a fajtával. Sauska-Tokaj, Oremus, Királyudvar, vagy akár a Somlói Apátsági Pince, mind kitűnő száraz furmintokat készít.

Az ételekhez való párosításnál ne féljünk segítséget kérni, akár a séf, akár a sommelier örömmel ajánl majd olyan borokat, amikkel nem nyúlhatunk mellé.

Ha időközben vörösre váltunk, lehetőleg kerüljük a tanninhangsúlyos, nagy borokat, amikért a férfiak ugyan sok esetben megőrülnek, a nők ritkábban szeretik ennyire meglepni az ízlelőbimbóikat. Sajnos a Kárpát-medencében ritkán találunk könnyű vöröset, az időjárás miatt inkább a vastag héjú kékszőlők, ezáltal magas tannintartalmú borok születnek. Megoldás lehet egy pinot noir, ez a kényes fajta, ami leginkább eredeti termőhelyén mutatja meg igazi arcát – kérjünk igazi burgundit. Mindenképpen kerüljük a sokszor közhelyes cabernet-merlot vonalat, szintén unalmas lehet annak, aki az első benyomást szerzi meg épp rólunk.

A végére jöhet egy desszertbor, ne féljünk ismét Tokaj felé fordulni, egy jó aszú  egészen más élmény, mint akár egy jégbor vagy más, édessége mellett semmi más ízt, elégséges mennyiségű savakat felmutatni nehezen tudó ital. Ha itt is kirukkolnánk valami különlegessel, választhatunk egy kései szüretelésű bort például a badacsonyi borvidékről, vagy Mylitta Álmát a Dobogó Pincészettől, ami részben aszús szemekből készült, izgalmas bor. A Tokaj Kikelet Pince Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007-ese nemrég Champion-díjas lett a Pannon Bormustrán, megkóstoltuk, és szerintünk a legjobb lezárása lehet egy estének.

Fenti megoldásokkal a siker garantált. Legalábbis ezen már nem múlik a dolog.

/DeLuxe.hu/

{module 221}