Határon átnyúló gasztronómia

Szentgotthárdon a Hotel Lipa-ban tartották a három esztendős futamidejű Pannon Gasztronómiai Élmények című, két országot érintő projektzárót. Több tucat magyar és szlovén résztvevő jelenlétében itt értékelték a szlovén kezdeményezésű és az Európai Unió által támogatott eseménysorozat eredményét.

{module 221}

Mint Kovács Vince a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara /VMKI/ valamint Vlado Mandic a muraszombati kamara elnöke jó kezdeményezésnek, sikeresnek, eredményesnek ítélte a három év munkáját és hitet tettek amellett, hogy meg kell találni a folytatás lehetőségét. Jozina Gergorec szlovén projektmenedzser elmondta, hogy a többéves 737 ezer eurós eseménysorozatot 85%-ban az Európai Unió finanszírozta, 10%-ban Szlovénia és a fennmaradó rész esett Magyarországra.

A fő cél a régi receptek felkutatása, a vendéglátósok szakmai találkozása, az élelmiszer feldolgozók bekapcsolása, a közös termékek kifejlesztése és a térség turizmus bevételeinek növelése volt.

Kiss Sándor a VMKI leköszönő főtitkára szemléletesen mondta: dobj fel egy ötletet, az leesik a határ két oldalán, keress partnereket és győzzed meg őket, hogy ami következni fog az jó. Ezzel a három éven át tartó, magyar-szlovén uniós gasztronómiai munka lényegét foglalta össze. Ezzel az együttműködéssel a hármashatár térsége még ismertebbé vált és ez volt az egyik fő feladat.

Ez is hozzájárult, hogy a magyar-szlovén kereskedelmi mutatókat illetően a válság hatására tapasztalt visszaesés tendenciája megfordult. A gazdasági megpróbáltatás komoly nyomot nem hagyott – hangoztatta Dr. Virág Rudolf helyettes államtitkár. A Zalaegerszeg-Szombathely-Szentgotthárd tengelyen létrejövő járműipari központ pedig a határrégió mindkét oldalának fejlődését szolgálja.

A határtérség vállalkozóinak érdekében létrehozott turisztikai–gasztronómiai programok egymásra épülve támogatják a gazdasági együttműködést. S nem csupán a szomszédok körében, hanem harmadik országbeli piacokra kilépve is érdemes előnyt kovácsolni a versenyképes szolgáltatásokkal.

Jelentős sikerként könyvelhető el, hogy a tapasztalat megosztó egymást segítő találkozások sikerre vezettek, s a kooperáció jegyében folytatódnak. Manapság a leküzdendő akadályok ellenére egyre több étterem vásárol helyi termelőktől elsősorban zöldség-gyümölcsöt, gombát, mézeket, bort és pálinkát.

A záróesemény része volt az a gasztronómiai bemutató, amely a két ország ételkülönlegességeit kínálta és megszületett az elhatározás, hogy ezek az ételköltemények a jövőben a két kamara honlapján évszak szerinti bontásban megjelennek, s ugyancsak megszületett a döntés, hogy ezeket az ételeket a két ország szakmai lapjaiban is bemutatják.

{module 221}