Reményteli 2023-as szőlőtermés

Bujdosó Pincészet, Balatoni Borvidék
A Bujdosó pincészet alapítója és unokája, Bujdosó Ferenc

Kiváló évjáratra számítanak a Veszprémi Érseki Pincészet és a Bujdosó Pincészet fiatal borászai

A Balaton régióban ismét kíváló évjáratra számítanak a borászok, köszönhetően a kitartó munkának és az innovatív megközelítésnek. A Veszprémi Érseki Pincészet és a Bujdosó Pincészet két fiatal borásza, Benesch Antal és Bujdosó Ferenc, megosztották gondolataikat az idei szőlőtermésről és a borászat jelenéről.

Mindkét borász az egyetemi évek alatt találkozott és osztozott a szőlész-borász szakma iránti szenvedélyben. Most, évekkel később, a tradíciót és az innovációt ötvözve dolgoznak a Balatoni borvidéken, és bíznak abban, hogy idén kiváló borokat hoz a termés.

Benesch Antal, Veszprémi Érseki Pincészet

Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza, 2020 óta vezeti a pincészetet, és komoly tervei vannak. Célja, hogy új borokkal bővítse a kínálatot, és mindezt magas minőségben. Az idei év kezdetén azonban a csapadékos és fülledt időjárás kihívást jelentett a szőlőültetvények számára, mivel a gombás betegségek megelőzése érdekében különleges figyelmet kellett fordítani a védelemre. A fehér szőlők azonban jól alakultak, és jó termést várnak, feltéve, ha marad az őszi napsütéses időjárás.

A Veszprémi Érseki Pincészet hosszú történetre tekint vissza, és immár két saját birtokon termesztenek szőlőt a Balatonfüred-Csopak borvidékén, valamint a Káli-medencében. Az érsekség, és elődje, a Veszprémi Püspökség, már 1277 óta foglalkozik szőlészettel és borászattal. Folyamatosan törekszenek a minőség fenntartására és fejlesztésére.

Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Pincészet borásza is optimista a jelenlegi termés tekintetében. A sok csapadék ellenére úgy véli, hogy jó szőlőből jó borok készülhetnek, köszönhetően a szőlőültetvényeken dolgozó csapat elkötelezettségének és szorgalmának. A Bujdosó Pincészet a Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben ad teret a szőlőművelésnek. A fiatal generáció modern technológiát és külföldi tapasztalatokat is bevon a borászat működtetésébe.

A Balaton északi és déli partján készített borok bár fajtákban hasonlók, mégis különlegesek a terroirban, vagyis a földrajzi helyzetükből adódó egyedi íz és karakter tekintetében. Benesch Antal szerint a vulkanikus és sós jegyek dominálnak a borokban, míg a déli parton a löszös talaj miatt erőteljesebb, gyümölcsös ízek jellemzőek. A régióban kialakult borturizmus hozzájárul a Balaton népszerűségének növekedéséhez, mivel a helyi borok egyedülálló élményt nyújtanak és emlékeket idéznek fel.

Mind Benesch Antal, mind Bujdosó Ferenc a hagyományokat és az innovációt tartja szem előtt borászati tevékenységük során. Mindketten külföldi tapasztalatokat szereztek, hogy megismerjék a környezettudatos és fenntartható borkészítési folyamatokat, és ezeket a tanulságokat alkalmazzák a saját borászataikban. A fiatal borászok úgy vélik, hogy az összehangolt munka, a tapasztalatok megosztása és a nyitott kommunikáció segíti a fejlődést, és hosszú távon is hatással lesz a borok minőségére és stílusára.

Benesch Antal hangsúlyozza, hogy a hagyományokat tisztelik, de az új szőlőfajták telepítésével és az új borokkal való kísérletezéssel is újítanak. A Veszprémi Érseki Pincészet mottója, „Őseink hite a jövő reménye”, iránymutató számukra, és az elkövetkező időszakban további minőségi fejlődést terveznek.

Bujdosó Ferenc a családi borászatban végzi munkáját, ahol három generáció dolgozik együtt. Az idősebbek tapasztalatai mellett a fiatalabbak is hozzájárulnak a pincészet fejlődéséhez. Az innováció és a hagyományok összehangolása révén a Bujdosó Pincészet célja, hogy a borok minősége és stílusa tovább fejlődjön, és hosszú távon is fenntartható legyen.

A Balaton régió két fiatal borásza a jövő reményével és izgalommal tekint a következő szüret elé, és bíznak abban, hogy az idei évjárat kiváló borokat hoz majd a poharakba.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .