Egy év: Hotel Nemzeti Budapest és a kultúra

Egy éve nyitotta meg kapuit a Hotel Nemzeti Budapest, Magyarország első MGallery szállodája, amely egyben őrzi a 117 éves múlttal rendelkező történelmi falak kulturális gyökereit, emellett viszont finoman elegyíti azt a modernitással.

Hotel Nemzeti Szálloda, Budapest

Az újra megnyílt hotel elmúlt egy éves működése során elnyerte a Best of Budapest&Hungary díjat, valamint a Business Excellence „új turisztikai szereplő” díját is, három nagyszerű kortárs kiállításnak adott már otthont és több kulturális kezdeményezésben is részt vett.

„A Hotel Nemzeti nem titkolt célja a kultúrát pártfogó gyökerekhez való visszatérés, a művészeket támogató, pezsgő kulturális életnek helyet adni a szálloda falai között gazdag művészeti programok helyszíneként, ezzel is emlékezetes pillanatokat szerezve a hotelbe látogatóknak. Úgy gondolom, hogy szállodánk az elmúlt egy évben egyenes úton indult el e célok mentén és az ún. „Artistic Spirit of Budapest” (Budapest Művészeti Szellemiségéért) gondolat jegyében már eddig is tettünk a kultúráért. A célunk, hogy mindez erősödjön és egyre aktívabb szerepet töltsünk be a kortárs művészetek elismertségének növelésében” – mondta el a születésnap kapcsán Vaszily Edit, a szálloda igazgatónője.

Nem véletlen, hogy a megújult szálloda a kulturális életben betöltött aktív részvételével és karakterességével már a nyitást követően lenyűgözte Budapest közönségét és elnyerte a Best of Budapest&Hungary díját „új 4 csillagos hotel” kategóriában a Budapest Week Publishing olvasói, üzleti partnerei és a szakmai zsűri véleménye alapján. Illetve a Business Traveller Hungary magazin szakmai zsűrije és olvasóinak szavazata alapján 2013-ban a Hotel Nemzeti kapta a Business Excellence „új turisztikai szereplő” díját is. A Hotel Nemzeti emellett kiemelten büszke arra, hogy ilyen rövid idő alatt egyénre szabott, minőségi szolgáltatásaival több száz vendégvisszajelzés alapján Budapest TOP10 szállodái között szerepel és ezzel elnyerte a Tripadvisor Excellence 2013 minősítését.

A szállodának helyt adó, korszerűen felújított épület harmonikus egyensúlyt teremt a hagyomány és merészség, erő és elegancia, múlt és jelen között. Tökéletes egység teremtődik itt a történelem és a modernitás, a színek és a letisztultság, jómód és visszafogottság, holnap és ma között. A szállodában a vendégek 68 Classic szoba, 7 Superior szoba, 3 Junior Suite, és 2 lakosztály közül válogathatnak.

A szálloda egyik fő nevezetessége az egyedi bárszerviz, amely tradicionális, kiváló minőségű magyar ételeket-italokat és desszerteket kínál. Vendégeik káprázatos, eredeti XIX. századi festett üvegtető alatt fogyaszthatják el reggelijüket elegáns, kényelmes, kortárs környezetben.

A századfordulón épült Hotel Nemzetinek mindig is meghatározó szerepe volt a magyar kulturális és művészeti életben, amelyet az újranyitás után is folytatni kíván. Az elmúlt egy évben havi rendszerességgel adott otthont saját szervezésű kulturális rendezvényeknek, illetve szponzorált különböző művészeti és társadalmi eseményeket. A szálloda vendégei között köszönthetett nagyhírű, nemzetközileg elismert művészeket, a közélet meghatározó szereplőit. A épület falai között szezonálisan megújuló, kortárs magyar képzőművészeti alkotásokon keresztül közvetíti vendégeinek Budapest művészeti szellemiségét.

A Hotel Nemzeti a szállodán kívül is támogatja a művészeteket, 2013. november és 2014. március között a Nemzeti Galériában megrendezett Rozsda Endre kiállítás szponzora.

A hotelben megrendezésre került programok sokszínűségét igazolják a különböző kulturális rendezvények, mint pl.: divatbemutató, wine orchestra party- ahol a bor, zene, és gasztronómia találkozik-, könyvbemutatók, gyerekeknek ettiket óra, sajtótájékoztató és a különböző közösségek életében való aktív részvétel.

A szálloda Memorable Moment csomagja is a művészetek jegyében került kialakításra. A Nemzeti Színházzal való közös múltra visszavezetve olyan egyedi, különleges programot kínál, amely a magyar kulturális értékeket és érdekességeket mutatja be vendégeinek. A Nemzeti Színházban a látogatók betekinthetnek a kulisszák mögé egyéni, személyre szabott idegenvezetés keretében. 

Tavasszal újult meg a Nemzeti Művész Klub, amelyet a Hotel Nemzeti hívott életre azzal a céllal, hogy a neves művészekből álló társaság tagjai valódi klubként működjenek és így járuljanak hozzá a kultúra elismertségének növeléséhez.

Szükség van a nyilvánosságra ahhoz, hogy egy művész országosan ismert legyen, de mindenkinek szabni kell egy határt, hogy meddig megy el a sikerért, az viszont nem kérdés, hogy a tehetség önmagában ma már kevés – többek között ebben is egyetértettek a Hotel Nemzeti Budapest által alapított Nemzeti Művész Klub első háttérbeszélgetésének résztvevői.

Az első háttérbeszélgetésen Karafiáth Orsolya írónő valamint Faragó András, Feke Pál és Szabó Győző színészek vettek részt.

2013 februárjában avatott új tagokat és ekkor kezdte meg működését a Hotel Nemzeti Budapest által alapított Nemzeti Művész Klub, amely tagjai mostantól rendszeresen gyűlnek össze, hogy minden alkalommal megvitassanak egy-egy aktuális művészeti témát, teret adva így egyedülálló módon annak, hogy a művészek a valódi művészeti értékekre koncentráljanak, és alkalmuk legyen a közös véleményformálásra. A jelenleg 23 tagot számláló klubban a tavaszi bővüléssel nemcsak a létszám, de a képviselt művészeti ágak is bővültek.

A művészet és a nyilvánosság kapcsolata volt az első Nemzeti Művész Klub témája, amely során Karafiáth Orsolya, Faragó András, Feke Pál és Szabó Győző beszélgetett arról Bódy Gergő rádiós műsorvezetővel, hogy mennyire van létjogosultsága ma a média nyilvánosságának egy művész életében, jó, vagy rossz az, ha valaki sokat szerepel a médiában, meddig kell, vagy lehet elmenni egy művésznek a saját ismertségének növeléséért.

Kitértek a művészek arra is, hogy itthon a celeb szó jelentése már teljesen pejoratív – mást jelent, mint külföldön. A kérdés viszont valójában az, hogy mit értünk a celeb szó alatt. Lehet úgy is érteni, hogy ismert, de lehet az is, hogy a celeb az, aki sokkal inkább maga miatt szerepel a médiában és nem az elért valós teljesítmény miatt – ebben a formában pedig egyik művész sem szeretné ezt magára venni.

Felmerült a háttérbeszélgetésen az is, hogy egyáltalán ki az, aki Magyarországon ma sztárnak számít. Faragó András azt is kiemelte, hogy nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a sztárság nem csak az országos ismertséget jelenti, hiszen a vidéki színházakban is játszanak színészek, akik a maguk közegében igenis nagy sztárnak számítanak úgy, hogy ezt a színházban nyújtott teljesítményüknek tudhatják be, amelyet ő maga személyesen is megtapasztalt régebben.” Tény, hogy az, aki színésznek áll, valamilyen szinten exhibicionista és az én tervem is az volt, amikor több mint 30 éve elindultam ezen a pályán, hogy ismert legyek, de azon belül már van egy határ, hogy mennyit mutatok meg a magánéletemből” – tette hozzá az ismert színművész.

A Nemzeti Művész Klub tagjai: Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Frenák Pál, Hernádi Judit, Karafiáth Orsolya, Keleti Éva, Kocsis Zoltán, Sass Sylvia, Szakály György, Szamódy Zsolt, Bagi Iván, Faragó András, Feke Pál, Földessy Margit, Jávori Ferenc Fegya, Kumin Viktória, Kútvölgyi Erzsébet, Napsugar von Bittera, Serbán Attila, Szabó Győző, Szilas Rita, Szipál Péter, Szulák Andrea.