Furcsa népség szállja meg a szállodákat

A Turizmus Online részletesen foglalkozott az utóbbi időben egyre inkább elterjedő kuponvásárlási akciókkal. A téma fontossága miatt az alábbiakban közreadjuk az ott megjelent két cikket. Farkas Erika szállodai online marketinggel foglalkozó tanácsadó úgy gondolja, óvatosnak kell lenniük a hoteleknek a kuponos akciókban való részvétellel. Írását – amely nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét– teljes terjedelmében közöljük.

{module 221}

„Fogyasztóként lehet, hogy rendkívül kihagyhatatlannak ítélhető meg egy féláras ajánlat – pl. wellness hétvégék – azonban szolgáltatóként, szállodai marketing szakértőként azt javaslom: Ne dőljünk be! Sokkal többet árt magának a hotel, ha csatlakozik, mint azt elsőre hinnénk…

Valójában üzletileg sem éri meg ennyire leárazni a szállást, hiszen itt harmad árat kap a hotel a csomagárból vissza, és lehet, hogy hirtelen megtölti a házat – és jól alakul a telítettség rövidtávon – azonban semmi profitot, de még csak fedezetet sem fog tudni realizálni. Nem is beszélve az erkölcsi károkról, amiket visszatornázni a piacon szinte lehetetlen:

1.) Hogyan fog a hotel újra magasabb – valós – árakat kommunikálni, ha egyszer már elhitte a piac, hogy hála a kuponos oldalaknak, fél áron is létezik náluk teljes értékű szolgáltatás? Erre marketinges legyen a talpán, aki ki tud találni újra felfelé ívelő vendégszerző kommunikációt. A szállodaigazgató pedig nehezen fogja hosszú távon megoldani a helyzetet, és helyt állni a tulajdonosok előtt.

2.) Azok a vendégek pedig, akik élnek a féláras lehetőséggel, és felvonulnak a hotelben a bőröndjeikkel – nem bántóan írom, de – az „olcsóbb” vendégek lesznek. Ők a helyszínen nem fognak fogyasztani, viszont mindent úgy használnak ki, „laknak le”, „spájzolnak el”, mintha az járna nekik. Úgy érzik, nekik a hotel ugyanazt kell, hogy nyújtsa, mint másoknak, és nem ritkán reklamálnak mindenért, miközben olcsó szatyraikban kintről behozott dugi-italok lapulnak. Furcsa népség szállja meg a hotelt…

Ha a hotel nem akarja, hogy egy leárazott, olcsó, középszerű házzá alakuljon, ne dőljön be a féláras akcióknak! A kuponos oldalak jól járnak, a fogyasztók szintén – a hotel viszont nagy árat fizet azért, amit egyébként hosszú távon nem kívánna magának.

Mi az egyetlen módszer azonban, amivel a hotel kiaknázhatja a kuponos oldalak akcióit?

Ha a hotel nem tud más módszert arra, hogy gyorsan megtöltse a házat, akkor találjon ki olyan akciót a kuponos oldalakra, amik valóban egyszeriek, és amik tulajdonképpen csak „belépő termékek”. Ezzel az érhető el, hogy a kupon megvásárlói kipróbálják a hotelt, és ott a helyszínen meggyőzhetők legyenek egy jobb szolgáltatásokat jelentő csomag igénybevételére.

Konkrét példával:

– Adjon a kuponos oldalon csupán maximum 1 kedvezményes éjszakát – semmiképp sem azonnal egy hétvégét! Ez legyen hétköznapra eső éjszaka, amikor egyébként is kevesebb vendég van.

– Vagy adjon vasárnap-éjszakai csomagot – ami valóban holt szezon megtöltését jelentheti. Ezek, ha olcsóbbak, akkor jogosan magyarázhatóan olcsóbbak, nem csökkentik a hotel renoméját, és ha már ott a vendég, egy-két ügyes trükkel eladható neki egy későbbre szóló jobb csomag is! Ez már a hotelen, és munkatársain, a helyszíni értékesítési trükkön múlik.

Egy mentő-övet kívántam adni a hoteleknek ezzel a szakértői tanáccsal, mert látható trend, hogy a hotelek sorra esnek bele a kuponos cégek hálóiba, és utólag csalódottan számolgatják veszteségeiket.

Ne így legyen, marketingezzen, szerezzen vendéget okosan!”

A szerzőről:

Farkas Erika jogi szakokleveles közgazdász, kis-és középvállalkozási szakértő. Diplomáit a Külkereskedelmi Főiskolán, az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében, illetve BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskoláján szerezte. Főleg a turizmus és vendéglátás területén dolgozott eddig: a Kék Duna Wellness Hotel**** piaci bevezetése és marketingmunkája fűződik a nevéhez, illetve a Szállodaszoba.hu online szállásfoglalási portál működtetése. Rendszeresen publikál a Kulinárium című vendéglátó-ipari menedzsment szaklapban, illetve néhány internetes blogon.

Bónusz Brigád-álláspont

Vendéget hoznak és ismertséget növelnek a közösségi vásárlóoldalak

Milyen előnyökkel járhat a szállodák részére a közösségi oldalakkal való együttműködés? Vitába száll a kritikusokkal a terület egyik vezető szolgáltatójának legfrissebb közleménye.

A Turizmus Online hasábjain a közelmúltban két olyan elemzést is közölt, amelyek óvatosságra intik a szállodákat a közösségi vásárlóoldalakkal kapcsolatban. A két írás heves vitát váltott ki Facebook-oldalukon.

Nem kellett sokat várni, megérkezett a válasz a túloldalról: az egyik jelentős közösségi vásárlói oldal, a Bónuszbrigád pr-ügynöksége juttatott el egy közleményt a szerkesztőséghez, amely szerint igenis hasznos az együttműködés a szállásadók és közösségi vásárlóoldalak között:

„A közösségi vásárlás a ma létező leghatékonyabb marketingeszköz, amelyet – ha tudatosan és jól használnak – a szálláshelyek ismertségét és vendégszámát is jelentősen növelheti. A tapasztalatok szerint azok a szállodák, amelyek a bónusszal/kuponnal érkező vendégeket ugyanolyan színvonalon szolgálják ki, mint a teljes árat fizetőket, azzal számolhatnak, hogy a hagyományosan vásárló vendégekhez viszonyítva a bónuszos vendégek nagyobb része tér vissza.

Fontos tudni azt is, hogy a kedvezményesen megvásárolt szálláslehetőségeket az esetek többségében kiegészítik a vendégek például a gyermekek után fizetendő extra szállásdíjjal, vagy más szolgáltatásokkal, amelyek bevétele már teljes egészében a szállodát illeti, és semmilyen jutalékot nem kell fizetni utána.

Az Egy-kontinens online szállásszolgáltató például Magyarország piacvezető közösségi vásárlóoldalán az elmúlt fél évben meghirdetett 16 utazási ajánlatával 6400 vendégéjszakát értékesített, amely mennyiség egy hagyományos utazási iroda többszörösét jelenti. Egy-egy szálloda ajánlatából a közösségi vásárló oldal egy hét alatt többet értékesített, mint egy utazási iroda egész évben.

A minőséget szem előtt tartó szálláshelyek számára kiváló lehetőség a közösségi vásárlás, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján amellett, hogy egy-egy ajánlattal kiugróan nagyszámú vendéget hozhat, a szálláshely, vagy szállásszolgáltató ismertségét is rövid idő alatt jelentősen növelheti. Emiatt a közösségi vásárlás kiváló eszköz lehet általában a szálláshelyek kihasználtságának növelésére, vagy a kiemelt időszakokon kívüli, kiegyensúlyozottabb szállásértékesítés biztosítására.

Különösen figyelemreméltó mindez annak fényében, hogy míg a hazai szállodai férőhelyek kihasználtsága a Magyar Szállodaszövetség adatai szerint az idei évben is – a négycsillagos hoteleket leszámítva – folyamatosan csökkent, addig a közösségi vásárlás piaca folyamatosan nőtt, sőt új vásárlói rétegeket vonzott az internetre.

A közösségi vásárlóoldalakon értékesített vendégéjszakák egyébként szinte minden mutatóban megegyeznek a hagyományosan értékesített foglalásokkal, tehát a vendégkör összetétele és az egy főre jutó költés tekintetében sincs a két értékesítési mód között számottevő különbség.

„A szállodák helykihasználtságát és ismertségét növelő kampányokat nagyon tudatosan lehet megtervezni, ami kifejezetten előnyös a legnagyobb szállodaláncoktól kezdve a legkisebb panziókig” – állítja Träger Tamás, az Egy-kontinens online szállásszolgáltatásokkal foglalkozó cég vezetője.

„Partnereink és a vendégek visszajelzése alapján csak pozitív tapasztalatokról tudunk beszámolni, de ezért a közösségi vásárlóoldalnak, ha van, a szállásközvetítőnek és legfőképpen a szálláshelynek is mindent meg kell tennie.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy azok a szállodák, amelyek a bónuszos voucherrel érkező vendégeket ugyanúgy fogadták, mint a teljes árat fizetőket, könnyen gazdagodtak fizetőképes, visszatérő vendégekkel és nagyon pozitív webes visszajelzésekkel.

A szállodákról rengeteg pozitív visszajelzést olvashatunk egy-egy jól sikerült akció után, ami közvetve is jelentős számú új szállóvendéget jelenthet akár még hónapokkal az akció után is” – folytatta Träger.

„A legnagyobb közösségi vásárlóoldalon hirdetett akcióink után partnereink és a mi klubrendszerűen működő oldalunk látogatottsága is sokszorosan megnő, hiszen a vásárlók alaposan utánajárnak az ajánlat részleteinek.

Ennél nagyobb elérést egyik marketingeszköz sem biztosít, ráadásul az eredménye jól számszerűsíthető, hiszen a közösségi vásárlóoldal egészen a szálláshely bejáratáig kíséri a vendégeket, sőt kockázatmentes, hiszen pénzbe csak a tényleges vásárlók után kerül, ráadásul csak utólag.

Nem véletlen, hogy a legnagyobb partnereink is évente legalább egyszer kihasználják a közösségi vásárlásban rejlő lehetőséget, és így rengeteg elégedett szállóvendéget szereznek maguknak.

Ahogy eddig is, ezután is minden partnerünknek és érdeklődőnek fogom ajánlani ezt a lehetőséget, hiszen ha nem visszaélnek ezzel az eszközzel, hanem élnek vele, akkor mindenki jól jár.”

A Bónusz Brigádról

A Heller Gábor és Kaprinay Zoltán által 2010-ben alapított Bónusz Brigád az első és legnagyobb közösségi vásárló portál Magyarországon. A cég felkutatja a legjobb helyeket, lealkudja az áraikat, és meghirdeti az ajánlatokat saját közösségének. A Bónusz Brigád elsőként vezette be az országban a teljes pénz visszafizetési garanciát. Az oldalon regisztráltak száma meghaladja a félmilliót, a Facebook-on több, mint 290 000 rajongójuk van, a vásárlók pedig a Brigádnak köszönhetően eddig a majdnem egymilliárd forintot spóroltak. A Bónusz Brigád élen jár a jótékonykodásban is. Minden hónapban más civil szervezetet vagy ügyet támogat, mint például a Rex Kutyaotthont, a koraszülötteket segítő Peter Cerny Alapítványt, a nők elleni erőszak áldozatainak védelmét, vagy élelmiszergyűjtést a szegényeknek.

/Turizmus Online/

 

{module 221}