Megkezdődhet a békéscsabai Körös Hotel lebontása

Békéscsaba, Hotel Kőrös

Csaknem 200 millió forintot biztosít az állam a békéscsabai Körös Hotel lebontására, amit hat hónapon belül végre kell hajtani.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő pénteken az MTI-nek úgy nyilatkozott a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozatról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kapja a 191 millió forintot a bontás előkészítésére és megvalósítására. Közbeszerzést nem kell kiírni, így ősz végére eltűnik a Békéscsaba központjában évtizedek óta üresen álló, „torzóként magasodó épület” – fogalmazott.

Hozzátette, a bontás után a terület az önkormányzat tulajdonába kerül, egy nem reprezentatív közvélemény-kutatás alapján az ott élők többsége közparknak örülne a leginkább. Erről közgyűlési döntés még nem született.

Körös Hotel – Békéscsaba, Kossuth tér, 1970

A Körös Hotel és Étterem 1970. április 3-án nyílt meg, korabeli cikkek szerint olyan kedvelt volt az 1970-es és 1980-as években, hogy egy váltásban legalább ötvenen dolgoztak a vendégek kiszolgálásáért. A ’90-es évek második felében azonban – nem tudva lépést tartani az új igényekkel – csődbe ment és bezárt. Azóta életveszélyessé vált, többször Békéscsaba szégyenfoltjának nevezték.

Mivel alacsony a szintek közötti belmagasság, épületgépészetet nem lehetett telepíteni, a környezetében nincs elég parkolóhely, ami szűkítette a hotel bezárását követően az épület hasznosításának lehetőségeit, pedig új szállodát és banki call centert is álmodtak a helyére.

2014 nyarán az ingatlan egy holland befektetőcsoport kezébe került, amely modern, stílusában a dubaji iroda- és szállodaépületekre hajazó ingatlant álmodott, ám azon túl, hogy bekerítették és hálóval letakarták az épületet, semmi sem történt. Sajtócikkek szerint részben pályázati forrás, részben szakhatósági engedélyek hiányában nem tudtak belefogni a kivitelezésbe.

Szarvas Péter polgármester korábban többször elmondta, a városnak nincs forrása az ingatlan megvételére, és csekély a mozgásterük is, az elhanyagolt környezet miatt csak felszólításokat tudnak küldeni.

A Körös Hotel két társasházi albetétből áll, az egyik maga a szálló, a másik, közvetlenül mellette pedig egy régen babaáruházként szolgált rész; ezeknek két tulajdonosa van. Herczeg Tamás elmondta: az állam a szállót venné meg. Tárgyalt a másik rész tulajdonosával is, aki nem kíván megválni az ingatlantól – közölte a politikus.

MTI
fotó: Fortepan / Bauer Sándor adományozó

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .