Áramlik a tőke az európai hotelpiacba

Áramlik a tőke az európai hotelpiacba

Az európai és a közel-keleti hotelbefektetések 16,8 milliárd euróra rúgtak 2014-ben, ebből Közép-Kelet-Európára 983 millió euró, míg Magyarországra 70 millió euró jutott – közölte a CBRE nemzetközi ingatlan tanácsadó csütörtökön az MTI-vel.

Áramlik a tőke az európai hotelpiacba

A 16,8 milliárd euró 30 százalékkal több az előző évinél, és Európa országain kívül Törökország és az Egyesült Arab Emírségek adatát is tartalmazza, az utóbbiaké együtt 2 milliárd eurót tett ki tavaly.

A legtöbb befektetési tőke – 6,1 milliárd euróval – az Egyesült Királyságba érkezett, ez 22 százalékkal több az előző évinél. A második helyen a német szállodapiac állt a múlt évben, a 3 milliárd euró 74 százalékkal volt több a 2013. évinél.

A Franciaországba befektetett 1,3 milliárd euró viszont 46 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ezt azzal magyarázza a CBRE, hogy a befektetőket kissé elbizonytalanította az egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel csökkenése, amely főleg a párizsi hotelekre volt jellemző.     Az európai hotelpiacon is a teljes kereskedelmi ingatlanpiacra jellemző trendek érvényesültek: az alacsony kamatlábak és a növekedési ciklus hatja át ma a piacot. Ezen felül Európában a hotelpiacon elérhető hozamprémium meghaladja az iroda- és kiskereskedelmi ingatlanokét.

Magyarországon 2014 legnagyobb ügylete az InterContinental Budapest eladása volt, meg nem nevezett összegért. A közlemény idézi Borbély Gábort, a CBRE budapesti elemzési vezetőjét, aki úgy véli, hogy az Al Habtoor Csoport nagyjából 70 millió eurót – 21,5 milliárd forintot – fizethetett a tulajdonos GSS-nek, Budapest egyik nevezetes szállodájáért 2014 júniusában.

MTI