A Tisza

A TiszaA nyíregyházi székhelyű  Magyar-Ukrán Vizitúrázók és Természetjárók Baráti Klubja Egyesület együttműködve kárpátaljai, nagyszőlősi-vinogradovi partnerével a Tisza Klub Egyesülettel egy eredményes projektet hajtott végre „Fenntartható turizmus fejlesztési modell kidolgozása a Tiszán Rahótól-Rakamazig” címmel.

A projekt zárókonferenciájára 2010. március 12.-én Nyíregyházán került sor.

A Tisza környezetvédelmi helyzetét elemezte 1-1 magyar és ukrán előadó, a rendezvényen előadást tartott Csabai Edvin 17-szeres kenus maraton világbajnok, aki a Tiszához kapcsolódó sportolói tapasztalatit ismertette.

A Tisza Magyarország második leghosszabb folyója, egy természetes összekötő kapocs Magyarország  és Ukrajna között, ahol a turizmus fejlesztése az életminőség javítását hozhatja a folyó vonzáskörzetében. A tiszai víziturizmus fejlesztését a határ mind a két oldalán csak a környezet és természetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével a fenntartható fejlődés szemléletmódjával célszerű végezni.

2009 nyarán többnapos Tisza környezetvédelmi és idegenforgalmi szakkiállítás került megrendezése magyar-ukrán turisztikai üzletember-találkozóval egybekötve, két nyelvű szemléletformáló marketing anyagok készültek. A két ország iskolásai a Tisza mind a két országbeli partszakaszán szemétgyűjtést, parttisztítást szerveztek, a hozzá kapcsolódó környezetvédelmi szemléletformáló képzési programmal kiegészítve.

Minden projekttevékenység a két szomszédos megye között a Tiszához kapcsolódóan a térség fokozottabb környezetvédelmi és turisztikai integrációjának a kialakulását segítette elő.