Csak csomagra fizet a biztosító

Az utazási irodák kötelező vagyoni biztosítéka csak komplex csomagokat térít, ám minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, értékhatártól függetlenül. Szálloda- és más szolgáltatások önálló igénybevételekor nem jelent fedezetet. A csődbe ment irodák ügyfeleit többnyire sikerült kártalanítani, az Aeroviva esetében ez kétséges.

Kétezer-háromszáz fős az a lista, amely a december végén csődbe ment Aeroviva utazási iroda károsultjait tartalmazza a QBE-Atlasz biztosítónál –mondta Dénes Attila ügyvezető, hozzátéve: a végleges kárértéket január vége előtt összesítik, és ezután határozzák majd meg, hogy az utasok által befizetett összeg hány százalékára nyújt fedezetet az Aeroviva 494 millió forintos vagyoni biztosítéka. Az már biztos, hogy a teljes összeg kifizetésére nem lesz elég.

A napokban olyan hírek kaptak szárnyra, miszerint az utazási irodáknak, amikor e „felelősségbiztosításukról” rendelkeznek, lehetőségük van olyan konstrukciót kötni, amely csak meghatározott érték fölött fizet az utasnak az iroda esetleges fizetésképtelensége esetén.

– Ez azonban nem igaz, összeghatárt nem szabhatnak meg az utazásszervezők – mondta Dénes Attila. Azaz, az iroda csődjekor az út árától függetlenül fizet a biztosító, minden károsultnak azonos arányban.

Az utazási irodák garanciavállalásáról az interneten is tájékozódhat az utas

Csak komplex utakra érvényes ez a vagyoni biztosíték – teszi hozzá a szakember. Vagyis, ha valaki csak szállodát, vagy reptéri transzfert foglal az irodánál, és annak árát a csődbe ment cég nem utalta át a szolgáltatónak, akkor az utas minden bizonnyal elbukta a pénzét. Az utazási irodáknak egyébként a szerződésbe is bele kell foglalniuk a vagyoni biztosíték módját, annak összegéről pedig a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján (http://mkeh.gov.hu) is lehet tájékozódni.

Más a helyzet a menetrend szerinti repülőjegyek esetében: bár az eddig említett vagyoni biztosíték arra sem fizet, a légitársaságokat tömörítő és a jegykiállítást is koordináló iparági szervezet, a IATA is előír egy másik fajta felelősségbiztosítást az irodáknak a fizetésképtelenségük esetére, és ezt szigorúan ellenőrzik is. A IATA, taglégitársaságainak érdekeit nézve, azonnal megvonja egy jegyiroda jegykiállítási jogát, ha valami nincs rendben a fizetés, vagy a biztosítékok körül.

A jegy kifizetése előtt és után is ajánlatos a légitársaságok honlapján, a foglalási azonosító segítségével ellenőrizni a foglalást – tanácsolja Cinege Andrea, az Atlantic Fly utazási iroda munkatársa. Különösen akkor tanácsos ez, ha valakinek egy később csődbe ment iroda állított ki jegyet, mert az viszont elképzelhető, hogy egy túlbuzgó munkatárs az ügyfél hozzájárulása nélkül törli a foglalást. Ekkor írni kell a légitársaságnak, hogy a törlést nem az utas kérte.

Utazás alkalmával nem csak baleset vagy anyagi kár érhet bennünket, legalább ilyen bosszantó, ha megsérül a fényképezőgép és elvesznek az örök emléknek gondolt képek. Az adatok kimentésére van mód, ám ezek az eljárások több tízezer forintba is kerülhetnek. Erre a problémára dolgozta ki az Európai Utazási Biztosító és a Kürt a flashkártyával működő digitális fényképezőgépek, kamerák és mobiltelefonok adatmentését, illetve az ehhez kapcsolódó biztosítást. A Flash Doktor néven futó szolgáltatás egy egyhetes út esetében kártyánként 900 forint, de egy kéthetes nyaralásnál sem kell többet fizetni 1500-nál. A cégek tervei szerint hamarosan az otthon vagy munkahelyen használt adattárolók meghibásodására is kidolgoznak biztosítást.

/nol/