Lóháton bejárható útvonalhálózat a Közép-Magyarországi Régióban

Lovas turisztika, Magyarország - turizmus

A budapesti lovas körgyűrű 509 kilométeres lovasútvonalának kialakítása

A Közép-Magyarországi Régióban immár lóháton is felfedezhető egy lenyűgöző 509 kilométeres útvonalhálózat, melyet 17 lovasturisztikai megállópont tesz még vonzóbbá. A projekt megvalósításához 799 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyújtottak, és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, VEKOP-4.1.1 Aktív lovasturisztikai hálózat létrehozása Közép-Magyarország régió területén nevű projekt keretében valósult meg.

A verőcei zárórendezvényen Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület (MLTE) elnöke kiemelte, hogy a 60-as évektől az 80-as évek közepéig Magyarország vezető szerepet töltött be a lovas túrázásban Európában. A rendszerváltás után azonban új kihívások elé állt a lovasturizmus, és a lehetőségek kihasználásához új megközelítésekre volt szükség.

A Kincsem – Nemzeti Lovas Program lovasturisztikai fejezete koncepcióját követve az új útvonalhálózat egyedülálló lehetőséget teremt a magyarországi lovasturisztikai modell kialakítására. A hálózat lehetővé teszi a lovasturisták számára, hogy önállóan, vagy lovas túravezető segítségével fedezzék fel az utat, GPS-es kijelöléssel navigálva. A 17 megállóponton a lovasturisták pihenhetnek, gondoskodhatnak lovaikról, és élvezhetik a kiszolgáló infrastruktúrát.

A „budapesti lovas körgyűrű” néven ismert 509 kilométeres közép-magyarországi lovasútvonal a már meglévő 1800 kilométeres észak-magyarországi és észak-alföldi lovasútvonal hálózatához kapcsolódik. Az útvonalat modern támogatórendszerek segítik, ahol a lovasok számára kialakított turisztikai megállópontok kiváló szolgáltatásokat nyújtanak, beleértve az étkezést, szállást, kulturális és egyedi programokat is.

Az MLTE elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarországon a lovasok szabadon választhatnak bármely erdei utat lovaglásra, anélkül, hogy károkat okoznának. Ez a lehetőség Nyugat-Európában nem mindig adott, így Magyarország ebben a tekintetben különleges élményt nyújt a lovasturistáknak. A lóháton bejárható útvonalhálózat tehát nemcsak a régió gazdag lovasturisztikai örökségét öleli fel, hanem a terület turisztikai vonzerejét is növeli és új lehetőségeket teremt a helyi gazdaság számára.

Ez az újítás tovább erősíti Magyarország pozícióját a lovasturizmus terén, és remélhetőleg ösztönzőként szolgál más régiók és országok számára is, hogy hasonló fejlesztéseket hajtsanak végre a lóháton bejárható turisztikai útvonalak terén.

fotó: MLTE Facebook

Bővebb információ az lovasturisztikai hálózatokról és az át- és belovagolható Magyarország projektről a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület honlapján és Facebook oldalán

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .