Turistákat a börtönbe

A Pest megyei kisközségben újabb, látványosság készül. Közel félmilliárdos beruházással újítják fel a márianosztrai börtönt, ahová jövőre a rabok mellett már turistákat is fogadnak. Építenek parkolót, játszóházat, de lesz börtön múzeum és rendbe teszik az egyedülálló rabtemetőt is.

Eddig csak a Nagy Lajos király által építetett kolostor és templom, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom, a Kálvária-kápolna és Börzsöny Kisvasút tartozott a helyi látványosságok közé. Márianosztrán már egész napos program is szervezhető, ezért jó esély van arra, hogy a turisták megszállnak, és csak másnap indulnak tovább a Börzsönybe vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba. Ha nem így lenne, a helyi vendéglátósok akkor is számolhatnak valamivel nagyobb turistaforgalomra. Márianosztra útba esik a Kóspallagra és a Királyrétre igyekvőnek, de nem jelent nagy kitérőt a Verőcére, Szobra, vagy Visegrádra indulóknak sem. A nagymarosi komptól a kerékpárosoknak is nyeregbe szállhatnak és kétféle túraútvonalon is megközelíthetik Márianosztrát. De mi lesz az újabb attrakció?

Parkoló, játszóház, rabtemető, börtönmúzeum, és energiatakarékos fűtőtestek is lesznek

Három sikeres uniós pályázatból finanszírozzák a márianosztrai fegyház és börtön rekonstrukcióját. Az épületek, illetve a komplexum környezetének munkálataira több mint 455 millió forintnyi támogatást nyert el az intézet, valamint a Pálos Rend.

A börtön ugyanis eredetileg Pálos kolostornak épült még az 1300-as években, és csak 152 évvel ezelőtt „váltott” funkciót. Az 1848-49-es szabadságharc után az osztrák kormányzat a régi kolostorépület alakította át női foglyok számára. Az I. világháború alatt a kémkedés miatt elítéltek és a fiatalkorúak fogva tartására jelölték ki. 1944-ben zsidó származásúakat deportáltak innen, majd az Államvédelmi Hatóság (AVH) felügyelete mellett főleg politikai okokból elítélt és rendszerellenesnek minősített személyeket szállítottak a fegyházba.
Igaz többször is bővítették, és kisebb felújításokat is végeztek rajta, de a részben műemléki épület mára valóban megérett egy komplex felújításra, illetve- az új döntés értelmében- az idegenforgalmi célú rekonstrukcióra.

Az első projekt keretén belül – turisztikai és állagmegóvó célból – felújítják a fegyház és börtön külső homlokzatát, konferencia-, valamint turista látogatóközpontot, gyermek játszóházat és parkolókat alakítanak ki. Az elnyert 150 millió forintos támogatásból, illetve a hozzá tett 26 milliós önrészből a tervek szerint telik majd az országban egyedülálló rabtemető rendbetételére is. Ebben az első szakaszban alakítják ki a börtön múzeumot, illetve Pálos rendi múzeumot is. Mindkét létesítményt már jövő júliusban szeretnék átadni. Egy másik uniós pályázat eredményeként a Pálos rend által elnyert csaknem 28 millió forintból új köntösbe öltözik a börtönt körülölelő tér és az úgynevezett barokk kapu.

A harmadik projekt a fegyház és börtön fűtésének korszerűsítését célozza: a régi kazánokat energiatakarékos berendezések váltják fel, illetve kicserélik az elavult szigeteléseket, ajtókat, ablakokat. A munkálatok 277,8 milliós költségét teljes mértékben EU-forrásból fedezik.

A 444 férőhelyes márianosztrai fegyház és börtönben jelenleg 550-en töltik büntetésüket, ami 124 százalékos telítettségnek felel meg. A kiszabott ítéletek átlagos időtartama tíz év, de a létszám körülbelül 10 százalékának húsz évig, illetve még tovább kell a rácsok mögött maradnia. Az elítéltek közül négyen életfogytig tartó büntetésüket töltik Márianosztrán.