Jókai-kultusz Balatonfüreden – Immár 159 éve

Jókai-kultusz Balatonfüreden – Immár 159 éve

Amióta Jókai meglátta és megszerette Balatonfüredet – ez 1857-ben történt –, azóta a kultúra magyar városában minden év Jókai év. A legnagyobb magyar író kultusza az évek során értékes programsorozattá nőtte ki magát, s idén már a 25. Jókai-napot ünnepli a város. A jubileumi alkalomból még gazdagabb és színesebb szórakozási lehetőségekkel várják a látogatókat.

Jókai-kultusz Balatonfüreden – Immár 159 éve

159 esztendős a balatonfüredi Jókai-kultusz. Bár nem kerek évforduló, mégis jelzi, hogy Balatonfüred város értékrendjének egyik legrégibb eleméről van szó. Jókai Mór itt, frissen elkészült villájában fogalmazta meg Az arany embert. Ha az akkor leghíresebb magyar író nejével, családjával megjelent Füreden, arról mindig írtak a lapok, az kiemelt esemény volt.

25. jubileumi Jókai-nap

Évről évre a mindenkori balatonfüredi polgármesterek köszöntötték a balatonfürediek nevében a vendégeket.

– Klasszikus nagy eseményeink, az Anna-bál, az első Dunán-túli kőszínház megalapítása, a balatoni hajózás kezdete évszázados múltra tekintenek vissza. A gyógyvízről és a gyógyításról már nem is szólva. Ide illesztjük hát a mi Jókai-kultuszunkat. Fontos számunkra, hiszen a város fejlődéséhez meghatározóan járul hozzá egyre gyarapodó idegenforgalmi kínálata is. A mi turizmusunk pedig igazán értékorientált, nem véletlenül szoktuk mondani, hogy Balatonfüred a művészetek és a kultúra városa. Aminek igazáról az is meggyőződhet, aki nemcsak a nyári időszak gazdag és sokszínű kínálatát veszi igénybe, hanem az év bármely szakában a vendégünk lehet – mondja dr. Bóka István polgármester. 

Balatonfüreden valóban nincs szünet, mindig változatos programok zajlanak, és Jókai Mór sem csak nyáron és csupán néhány napig van jelen a városban. A fürediek Jókai-kultusza töretlen, Jókai-szeretetük változatlan.

– Remélem, a füredi fiatalok s általában a magyar fiatalok amúgy megcsappant olvasási kedvében Jókai erősítő elixír lehet – tette hozzá a polgármester.

Jókai-napi kiskönyvek a Jókai-napok kísérői

A Jókai-napi kiskönyvek kiadását 2004-től számítják, igaz 2000-ben megjelent Jókai híres első balatoni látogatásának élményeit bemutató cikksorozatának kiskönyv kiadása, de azt később tették be nyitókötetnek. A sorozat változatos tartalmú. Jókai füredi, balatoni írásait tartalmazza egyfelől, másfelől a Jókait Füreden meglátogató kortársak füredi életéről írók cikkeit, részleteit, harmadrészt pedig olyan Jókai-írásokat, amelyek kötődnek egy-egy évfordulóhoz, irodalmi eseményhez. A kötetek bemutatója mindig a Jókai-napok egyik kiemelt programja, olykor színművészek működnek közre, így igazán hangulatos irodalmi eseményen vehet részt a közönség. A sorozatot mindmáig annak kitalálója, Praznovszky Mihály szerkeszti.

Jókai bablevesfőző verseny

Sikere, népszerűsége töretlen mind a mai napig, általában 50–70 csapat vesz részt a városból és az országból, olykor a határon túlról is. Az első versenyt 2004-ben hirdették meg a szervezők, ahová a meghívó szerint a Jókai emlékhelyek csapatait várták. Az ötletgazdák igen meglepődtek, amikor a meghívottakon felül több füredi csapat is megjelent a móló mellett rendezett helyszínen. A csepergő esőben, a mintegy kétórás program végére sok száz ember gyűlt össze, akik az utolsó cseppig elfogyasztották a kondérok tartalmát. Ekkor győződtek meg az ötlet kitalálói, hogy ebben van jövő! Birck Edit, Püski Anikó, Péliné Bán Éva és Praznovszky Mihály, az irodalmi hagyományőrző egyesület tagjai a Jókai-napok városi programszervezőihez fordultak a jövőt illetően. Hamar kiderült, hogy erre a legalkalmasabb helyszín a Koloska-völgy, amelyben annak idején maga Jókai is piknikelt, és amely mindig is a fürediek kedvelt kirándulóhelye volt. Így lett a bablevesfőző versenyből irodalmi majális, jó hangulatú, színes eseményekkel teli, több ezer embert megmozgató nagy irodalmi-gasztronómiai esemény. Az is igaz, nincs két egyforma színű, ízű, állagú Jókai bableves… De egyformán szeretik Jókait és a bablevest.

Hosszú múltú, folyamatosan megrendezett irodalmi kultuszünnep

– Sokszínű, bőséges, értékes és szórakoztató programok állnak mögöttük. Szerencsések vagyunk, hiszen van egy Jókai-villánk, immáron többször megújult kiállítással, amely méltó keretet és hátteret ad a rendezvényeinknek. Mellette áll a Jókai-obeliszk 1825 óta (a születési centenárium éve ez). A kikötőből kifut a Jókai hajó, a füredi panteon emléktábláin ott szerepelnek a kortársai, akik ismerték, szerették s írtak is róla, a református templomban kis tábla az egykori ülőpadján, s a Koloska-völgy maga is Jókai-emlékhely – magyarázza Cserép László, a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Művelődési, Oktatási, Sport és Idegenforgalmi osztályának vezetője, aki az első évtől kezdve részese a Jókai-napok szervezésének.

– Könnyű nekünk, mondhatja az idegen, s valóban könnyű. Hiszen barátaink vannak szerte az országban, olyan városok, Révkomáromtól Kecskeméten át egészen Debrecenig, amelyek szintén Jókai-emlékőrzők. Barátaink a magyar irodalom kiválóságai, akik nagy elődjük előtt tisztelegve első szóra eljönnek hozzánk. Sajnos, vendégeink közül többen már Jókaival beszélgetnek a mennyei kávéházban, de jelenlétük örök emlék marad számunkra.

www.balatonfured.hu