Németország kedvelt turisztikai desztináció, bár milliárdos veszteségeket könyvelt el

Berlin, Alexanderplatz
Berlin Alexanerplatz

Németország a korona-krízisben kevésbé erős veszteséget könyvelt el, mint a versenytársak. Németország első helyen áll, mint az európaiak kedvelt úti célja. A járvány és a járvány leküzdésére hozott korlátozások meghatározzák az utazási trendeket. A természetorientált és egyéni üdülési formátumok piaci részesedést nyernek.

Az előrejelzéseknek megfelelően a németországi beutazás 2020-ban erőteljes visszaesést könyvelhetett el. Ennek ellenére az Úticél Németország a tavalyi Covid 19-járvány alatt az európai versenyben piaci részekkel gazdagodott és átvette a vezető helyezést az európai utazók kedvelt desztinációinak listáján. Ezt mutatja a Német Turisztikai Hivatal (DZT) megbízásából készült IPK International European Travel Monitor felmérésének kiértékelése. Ez alapján 2020-ban összesen 176 millió európai utazott az Európai Unió területén, közülük 23,9 millióan Németországba, amely 13,6 százalékos piaci résznek felel meg, a második helyen Spanyolország végzett, a harmadik helyezett pedig Ausztria volt.

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke szerint: „A Covid 19-járvány által a külföldi utazások száma világszerte 70 százalékkal esett vissza, az európaiak külföldi utazásainak száma 66 százalékkal csökkent. A németországi beutazó turizmus számára a nemzetközi visszaesés 64 százalékos. Annak, hogy Németország a nemzetközi versenyben a többiekhez képest kicsit jobban vészelte át a krízist, különböző okai vannak: az Úticél Németország márka vonzereje továbbra is töretlen, emellett pedig az anticiklusos marketing erősítette a termékünk márkatudatosságát. A németországi turisztikai szakma résztvevőivel szoros együttműködésben jó feltételeket alkottunk meg a beutazó turizmus újra élesztésére.”

Hosszabb, kedvezőbb, egyénibb, spontánabb utazási trendek

A járvány feltételei miatt jelentősen megváltoztak az Európából Németországba utazó üdülők utazási szokásai. A hosszabb utazások száma 2020-ban arányaiban erősebben nőtt, mint a rövid utazások száma. Ezáltal az utazások átlagos hossza 6,3 éjszakáról 7,2-re nőtt.

Az utazásonkénti kiadások viszont az Európából Németországba utazóknál 13 százalékkal 556 Euróra csökkentek. Ebben visszatükröződik az utazás megnövekedett hossza mellett a közlekedési eszközök felosztásának megváltozása is: 13,5 millió utazással az egyéni utazás saját autóval növelte piaci részét, míg a repülővel, vonattal vagy busszal történő utazások átlagon felüli visszaesést könyveltek el.

A szállások terén a hotelek erőteljesebb visszaeséssel konfrontálódtak (mínusz 65 százalék). Azon európai utazók száma, akik például panziókban, apartmanokban vagy kempingekben szálltak meg, 56 százalékkal csökkent az előző év adataihoz képest.

Hét millió európai utazott 2020-ban előzetes foglalás nélkül Németországba – ez majd 30 százalék. Ezáltal a spontán utazók aránya megnőtt azokéhoz képest, akik hosszabb távon előre lefoglalták utazásukat.

Az üdülési célú utazások aránya 12,7 millióval 53 százalék (az előző évben 58 százalék), az utazások 22 százaléka (5,3 millió) üzleti célt szolgált, míg 5,9 millió utazás (25 százalék, az előző évben 20 százalék) már privát célú utazás volt.

A városok a legkedveltebbek, a vidéki régiók piaci része nő

Az Európából érkező beutazás terén 5,2 millió utazással a városi desztinációk a legnagyobb volumennel rendelkező szegmens, a második helyen 1,6 millióval a körutazások szegmense végzett. A járvány miatt ezeken a területeken nagyobb visszaesés tapasztalható, mint a természetorientált üdüléseknél. Ennek megfelelően a vidéki/vízparti/hegyekben történő üdülések aránya több mint hárommillió utazásra nőtt.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .