Vendégváró Albánia

Albánia gazdasági életének egyre inkább meghatározó  részévé válik a turizmus, egyre több turistát várnak és egyre több turisztikai létesítménnyel készülnek a forgalom felfuttatására. Erről beszélt a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály (TGSZ) meghívására ellátogató Mira Hoxha, Albánia Magyarország Nagykövete.

Albán tenegrpart

Hosszú évtizedekig Albánia volt Európa legzártabb országa, amelyet számtalan rejtély övezet. Csupán  érdekességként jegyezzük meg, hogy a MALÉV volt azon kevés légitársaságok egyike, amely rendszeresen repült Tiranába.

Albánia az Adria-i  és Ége-i tengerpart egyik legszebb, hanem a legszebb országa. Homokos és sziklás tengerpart váltja egymást – egyszóval összefoglalva 316 km romantika. A természeti környezet nagy része még érintetlen 12 nemzeti park található a körülbelül Belgium nagyságú ország területén.

Európa azon kevés országai közé tartozik, ahol a turisztikai törvény a fenntartható környezetvédelmi turizmusról is szól, mert véleményük szerint a kettő egymástól nem elválasztható.

Ami eddig hátrány volt, az előnnyé vált, hiszen az elzárt ország turizmusa a rendszerváltás után a nulláról indult. Napjainkban 20 ezer szállodai és 15 ezer magánszállás várja az ide érkezőket. Felépült a Durres-Kukes autópálya és egyre több külföldi beruházó érdeklődik az infrastruktúra fejlesztése iránt.

A turizmust segítendően az albániai beutazás 30 ország turistái számára vízummentes, köztük Magyarországé. A legtöbb turista a környező országokból érkezik, de ma már szép számmal keresik fel az országot az olasz, német, francia turisták is. Egyre nagyobb az érdeklődés Magyarországról is, habár a magyarok száma még nem számottevő, talán a növekedést az is elő fogja segíteni, hogy nagy számban találhatóak a közös monarchiabeli emlékek. A nagykövetasszony érdekességként említette, hogy a nagyobb bunkerekből a tervek szerint szállodákat készítenek, de tervbe vették a fapados légitársaságok leszállási engedélyének megadását is, amelyek napjainkig nem repülhetnek be az országba.