Duna konferencia Budapesten

A Magyar Turizmus Zrt. sikeres lobbizásának köszönhetően a magyar EU-elnökség „előestéjén”, november 30. és december 2. között, Budapesten tartotta soron következő közgyűlését, valamint hajózási és kerékpáros konferenciáit a bécsi székhelyű nemzetközi Duna Marketingegyesület, ahol Duna témában több mint 150 nemzetközi szakember cserélt eszmét. A Magyar Turizmus Zrt. társszervezésében és aktív részvételével megvalósult eseményeken az egyik kiemelt téma volt a Duna-stratégia hatása a turizmusra, amelynek elfogadására éppen Magyarország EU-elnökségének ideje alatt kerülhet sor. Az idén 40 éves nemzetközi turisztikai szervezet közgyűléséről és a konferenciák témáiról sajtótájékoztatót tartottak a szervezők.

A sajtótájékoztatón részt vett Prof. Gerhard Skoff, a Duna Marketingegyesület (Danube Tourist Comission) elnöke, aki bemutatta az egyesület tevékenységét, a Budapesten tartott közgyűlés eredményeit és a hajózási, valamint kerékpáros konferenciák célját és jelentőségét. A mostani budapesti konferencia vízválasztó az egyesület életében: az EU döntéshozói által a Duna-stratégia közelgő elfogadása, valamint az egyesület 40 éves múltja egyaránt alap arra, hogy új időszámítás kezdődjön a nemzetközi szervezet életében. Ennek kifejezésére a mostani többnapos budapesti tanácskozás az Első Nemzetközi Dunakonferencia elnevezés alatt került megrendezésre.

Philip Weller, a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) főtitkára a bizottság tevékenységéről beszélt és kifejtette, hogy a közelmúltbeli magyarországi vörösiszap-katasztrófa a Dunára nézve semmilyen negatív következménnyel nem járt.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója pedig a nemzeti turisztikai marketingszervezet és a Duna Marketingegyesület együttműködésének jelentőségét hangsúlyozta a megjelent újságírók előtt.

• A Magyar Turizmus Zrt. és a Duna Marketingegyesület együttműködése

A Die Donau az egyik legrégebben működő nemzetközi turisztikai szervezet, amely 1970 óta fogja össze a Duna-menti országokat a folyó közös promóciója, s minél szélesebb körű turisztikai hasznosítása érdekében. A bécsi központú szervezetnek Magyarország négy évtizede tagja, a tagságból eredő feladatokat a Magyar Turizmus Zrt. bécsi külképviseletén keresztül látja el. Az egyesület tagországai: Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, és Románia, továbbá 2007 óta megfigyelőként Moldova. Bulgária és Ukrajna nem tagja az Egyesületnek.

Az idén negyvenéves egyesület 2010. november 30-i budapesti közgyűlésén a 2011-es év központi témájaként a kultúra, ökoturizmus és a Duna vezértémát fogadták el, és hagyták jóvá a tagországok.

A Duna menti országok közötti turisztikai együttműködés elsősorban a turizmusmarketing területén intézményesült és fejlődött gyümölcsöző összefogássá. A Duna turisztikai vonzereje évről évre növekszik: mind vízi, mind kerékpáros turisztikai desztinációként jelentős részarányt képvisel a térség turisztikai forgalmában. A forgalom dinamikus bővülését jól tükrözi, hogy míg 2002-ben 119 ezer, addig 2009-ben már közel 225 ezer utast szállítottak a dunai kabinos luxushajók Passau és Budapest között. A Duna menti kerékpárút, mely Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros túraútvonala a Duna forrásától, a németországi Donaueschingentől – Ausztrián és Szlovákián át – Budapestig vezet, mintegy 1200 kilométer hosszan.

A 2011-es magyar soros EU-elnökség, amelynek egyik központi témája a Duna-stratégia elfogadása, komoly esélyt ad arra, hogy a Duna menti tematikus utak egy rendszerbe összeállva erősítsék egymást.

Fontos megjegyezni, hogy a Duna Marketingegyesület nemcsak a dunai promóció területén fejt ki aktív tevékenységet, hanem komoly szerepet vállal a marketingtevékenységen túli kihívások megoldásában is (pl. határátlépési nehézségek, adminisztrációval kapcsolatos problémák stb.).