Ismét rajtol a Budapest Bamako rally

Ismét rajtól a Budapest Bamako rally

A 11. Budapest-Bamako két helyszínről is rajtol az idén. Budapestről, a Lurdy Háztól, január 15-én, péntek délután 2 órakor indul a Nagy Afrikai Futam. A mezőny másik fele pedig hivatalosan a marokkói Midelt városából startol január 19-én.

Ismét rajtól a Budapest Bamako rally

A marokkói rajtvonalon résztvevők egy része nyugat európai és az idén kihagyja a budapesti start ceremóniát, míg mások egy péntek délelőtti genovai komp elérése miatt választják a második rajt helyszínt. „A komptársaság 12 év után először nem indít szombat este járatot Genovából, ezért számukra és sok angol, német, portugál és svájci induló kedvéért betettünk egy hivatalos marokkói start napot.”- mondta Szabó Gál András, a futam ötletgazdája.

A Dakar rally szellemi örököseként is ismert sivatagi tereprally és autós túra az idén 8 országon halad át Budapestről a mali fővárosig, Bamakoig. A minden eddiginél látványosabb és kalandosabb Budapest-Bamako össztávja az idén 8784 kilométer lesz. Az indulóknak 16 napjuk lesz a táv teljesítésére. „Rengeteg ismeretlen, eddig nem látott afrikai földutat és ösvényt fedeztünk fel az idén. A futam azoknak is tartogat rengeteg újdonságot, akinek nem idén indulnak először. Az újoncokat pedig egy varázslatos, mesevilágba repíti majd az idei futam is.” – tette hozzá a mindig lelkes ex-rádiós, Villám Géza.

A 2016-ban 4 kategóriában indulhatnak résztvevők. A verseny, a túra és a vicces járműveknek fenntartott Spirit kategória mellett a legtöbben a 4X4 túra kategóriában indulnak. Az ő útvonaluk nagyjából egyezik a versenyzőékkel, de itt győztest nem hirdetnek. „Sokan vágytak a kemény sivatagi szakaszokra, de nem akarták halálba hajszolni magukat vagy a járművüket” – tette hozzá a futam alapítója.

A versenyútvonal a Szahara és a szahel övezet legszebb tájain halad majd át. Az idén egy 3600 kilométeres szuper maratoni etappal veszi kezdetét flúgos futam.  A rajt utáni estén magyar földutakon és sötét offroad szakaszokon kell eljutni az indulóknak Szlovéniáig. A négy napos etapot a marokkói kősivatag, majd komoly dűnék és idegőrlő szaharai szakaszok követik. A háborús övezetként nyilvántartott Nyugat Szahara festő tájai után Mauritánia következik. A szaharai országon át Bamakoig, pár száz kilométer kivételével aszfaltot nem is igen érintenek majd az indulók. „Mauritánia legcsodásabb, de legzordabb sivatagi szakaszaival kell majd megbirkóznunk a résztvevőknek. Az Atar-Tidjikja és a Tidjikja-Kiffa etapok a mind a Dakar, mind a Bamako indulói között a mai napig borzongást váltanak ki.” – mondta Szabó Gál András.

Mali szavannás tájai, vízesései, folyói, vályogkunyhós falvai pedig igazi felüdülést ígérnek majd a mauritán nehézségek után. Maliban már csak 600 kilométert kell legyőzni a célig az indulóknak.

„Az idei futam pályáját úgy írtuk meg, hogy a kezdő versenyzőknek se legyen túl nehéz, de a tapasztaltaknak is tartalmazzon rengeteg kihívást.”- mondta Lukács-Tóth Kálmán, aki november jelentősebb részét Afrikában töltötte a pálya kijelölésével.

Az idei versenyre 450 induló nevezett be 38 országból. A túra kategória nevezése már júliusban lezárult. A tavalyi Ebola járvány után úgy tűnt, hogy telt házas lesz az idei rally. Sokan azonban a novemberi bamakoi terrorcselekmények után mondták le a részvételüket. „Ilyenkor nem is annyira az eltökélt kalandorok rémülnek meg, hanem szeretteik nyomására adják fel már a rajt előtt a bamakoi álmukat” – mondta a rally alapítója. A 450 nevezőből 340 rajtolóra számítanak az idén a szervezők.

A futam védelmét mind Mauritániában, mind Maliban megerősítették a helyi hatóságok. A napokban megjelent itinerben hívják fel a szervezők a legfrissebb biztonsági előírásokra a résztvevők figyelmét. „A mali belügyi hatóságok, a katonaság és a rendőrség kiemelten figyel a futam résztvevőire és a vidéki táborok védelméről biztosítottak” – mondta Magyarország bamakoi tiszteletbeli konzulja, Dr. Mamadou Sidibe.

A rendezők ma délelőtt bejelentették, hogy a futamot a megnövekedett biztonsági kiadások miatt az idén januártól kétévente rendezik Afrikában. „Tervünk szerint a páros években Budapest-Bamakot rendezünk, a páratlan években pedig a Bamako tematikája alapján, a világ más, politikailag kiszámíthatóbb tájain rendeznénk hasonló futamot.” – mondta a Szabó Gál András, a futam alapítója. A megnövekedett költségek ellenére 2006 óta nem emeleték a nevezési díjakat, sőt 20 csapat minden évben ingyen indulhat a jótékonysági amatőr rallyn.

A 2016-os Budapest-Bamako január 15-én, délután 2-kor rajtol a Lurdy Ház mellől, és január 31-én ér célba, Bamakoban.