Akár 5000 Ft átlagos rendelési érték mobil appos rendelések esetén

Akár 5000 Ft átlagos rendelési érték mobil appos rendelések esetén

Egy harmincezres vidéki kisváros egyik étterme közel 600 ezer forintos forgalmat realizált csak a saját mobilalkalmazásán keresztül.

Akár 5000 Ft átlagos rendelési érték mobil appos rendelések esetén

Bár Budapesten az okostelefont használók aránya magasabb, mint vidéken- és emellé csak a nagyobb egyetemi városok zárkóznak fel- a mobil eszközeiket aktívan használók aránya a vidéki városokban is egyre növekszik. Ez pedig nemcsak az összerendelésekből kitett arányon látszik, hanem a rendelések méretén is.

Két fontos eredményt kaptunk a GastroApp statisztikái alapján a mobil eszközökből érkezett rendelésekre vonatkozóan:

Nagy a visszatérő vásárlások aránya. 

Ennek magyarázata, hogy aki egyszer letöltött egy éttermi appot rendelés céljából, az nagyobb valószínűséggel használja újra és újra, mivel ott van a telefonján az applikáció. A másik ok, hogy jóval egyszerűbb így rendelést leadni, mint weboldalon vagy telefonon keresztül. Nem kell az étlapot és az elérhetőségeket keresgetni, mert a telefonon minden egy kézben szem előtt van.

Magasabb az átlagos rendelési érték.

Az okostelefonnal rendelkező vendégek magasabb anyagi státusszal rendelkeznek, ebből következik, hogy nem okoz nekik nehézséget egy nagyobb értékű rendelés sem. A rendelések összege így az eredmények alapján az esetek 50%-ában 4500 és 5000 Ft körül alakult, szemben a házhozszállító éttermeket tömörítő gyűjtőoldalakon mért 2300 forintos értékkel. (lásd még: HVG)

Az appokból érkező rendélések értéke 50%-ban 4000 és 5000 Ft között alakult. (Forrás: GastroApp)

Igényes, felhasználóbarát weboldal, illetve aktív közösségi médiás jelenlét nélkül ma már egyre nehezebb megmaradni. A felmérések alapján a magyar éttermek közel 40%-a ezzel szemben még mindig nem rendelkezik megfelelő felülettel.  Ha Ön étteremtulajdonos, és ezt a cikket olvassa, már megtett egy fontos lépést, hiszen Ön új megoldást keres egy problémára, nem úgy, mint a lemaradók.

A mobiltelefonos és táblagépes applikációk robbanásszerűen növelték népszerűségüket az elmúlt években. Egy átlagos felhasználó összehasonlításképpen több időt tölt el mobil eszközén, appokat keresve vagy azokat használva, mint amennyi időt az alvásra fordíthatna. A mobil eszközök pedig aktív reklámfelületek is lehetnek bárki számára, aki ezt felismeri és kihasználja. Miért ne élnének hát ezzel az előnnyel a vendéglátóipari szektor szereplői is?

Nem ismerik a lehetőségeiket

A magyar éttermek többsége a számok alapján úgy tűnik, hogy elégedett akár egy nagyobb jutalékkal dolgozó webes gyűjtőoldal szolgáltatásával is, mert nem ismernek más lehetőséget. Kevés olyan étterem és étteremvezető van, aki belátja  a marketing és a reklám szükségességét, még kevesebb, aki naprakész megoldásokat keres a forgalom növelésére. A többségnek elég, ha egyszer letudja ezt a „netes mizériát”, aztán nem is kell foglalkozni többet vele. Közben pedig kifizetik jutalék formájában a saját bevételük jelentős részét. E meglehetősen hálátlan környezetben azért szerencsére akadnak olyan fejlesztők, akik nemcsak az éttermek számára fejlesztenek appot, hanem a szükséges szaktudással is felvértezik az erre nyitott étteremvezetőket.

Nem ismerik a vendégeiket

Bár csaknem minden étteremvezető azt állítja, ő ismeri a saját vendégeit, azok minden igényét és kívánságát, a gyakorlatban éppen ennek ellenkezője a meghatározó. Ha valóban ismernék a vendégeiket, tudnák, hogy azok nem szívesen töltenek el akár több percet is egy étterem böngészőben való megtalálásával, majd az esetek többségében lassan betöltődő honlapjának értelmezésével. Hogy aztán ott mit találnak, arról már ne is beszéljünk. Elég annyi, hogy lehetne ezt sokkal egyszerűbben és igényesebben is csinálni.

A vendég ahhoz megy, aki egyszerűbb megoldást kínál elemi szükséglete csillapítására, ez esetben az evésre vagy ivásra (pl. ital-házhozszállítás). Egy egyedi, szépen kivitelezett app pont ezt hivatott ellátni, egyszerű, gyors és kényelmes megoldást ad egy könnyen kezelhető felületen. Mindezt pedig csak egyszer kell letölteni valamelyik online alkalmazásboltból.

A lehetőségek tehát adottak, innentől a kérdés csupán az, ki ébred fel leghamarabb, és ki szerez az appok által még több új vendéget. Az előrejelzések szerint 2020-ra a világ 80%-ának lesz valamilyen okos eszköze. Ha ez a trend a magyar fogyasztókra is érvényesül, előbb vagy utóbb minden étteremnek követelmény lesz a saját app is, akárcsak a weboldal.