Bezáró éttermek

Sem itthon, sem külföldön nem kíméli a gazdasági válság a neves éttermi tulajdonosokat. Erről nyújtunk át egy összeállítást.

Bezárt az Armani Café

Az olasz divatmárka első magyarországi étterme az egy éves születésnapját sem élhette meg. A luxusmárka magyarországi franchise jogát tulajdonló befektető információink szerint az étterem helyett egy másik luxus kategóriájú divatmárkát hozna be a megüresedett üzlethelyiségbe.

Az Armani üzlet tavaly nyáron, míg az étterem szeptemberben nyitott meg az ING Real Estate tulajdonában lévő Andrássy Palace-ban. Kedves Ferenc, az Armani üzlet és étterem magyarországi franchise partnere a Portfolio.hu-nak a megnyitón elmondta, hogy az olasz divatcégnek a tárgyalások során kifejezett kikötése volt, hogy az Andrássy úton nyíljon meg a budapesti üzlet.

A portál információi szerint az étterem a kezdetektől fogva jelentős veszteségeket termelt, s a tulajdonos a közelmúltban döntött úgy, hogy nem finanszírozza tovább a veszteségeket. Az étterem szomszédságában lévő Armani divatüzlet ugyanakkor forrásaink szerint a tulajdonosi elvárásoknak megfelelő teljesítményt nyújt.

Az étterem bukásának egyik oka az volt, hogy a franchise szerződés értelmében az üzemeltetőnek nagyon sok mindenben meg volt kötve a keze. Az olasz divatcég ugyanis igen szigorú követelményeket állított mind a belső kialakítást, mind pedig az alkalmazottak számát illetően. A válság miatt megcsappant kereslettel szembesülő felső árkategóriás étterem pedig a magas költségszintet nem tudta kiterelni és már a kezdetektől jelentős veszteségeket termelt.

****

Gordon Ramsay bezárja egyik éttermét

A brit sztárséf bezárja London Chiswick negyedében lévő Devonshire éttermét. Ramsay-nek ezen kívül még két étterme van az angol fővárosban, a Narrow Limehouse-ban és a Warrington Maida Vale-ben. A döntés egyelőre nem végleges.

A Gordon Ramsay Holding (GRH) szóvivője azt mondta: „A Devonshire egy ideje már nem az elvárásainknak megfelelően teljesített, így – jövőbeli terveinket is mérlegelve – úgy döntöttünk, hogy egyelőre bezárjuk. Kellő időben eldöntjük, mi lesz a végleges sorsa; egy sor lehetőség van.” Tavaly már volt egy kisebb botrány a Devonshire körül, amikor megjelent egy ingatlanügynök eladásra kínált ingatlanai között. A GRH akkor tagadta, hogy meg akarna szabadulni tőle. Hat hónapja elhagyta a holdingot Mark Sargeant, aki jelentős szerepet játszott a három londoni étterem megnyitásában. A GRH legfrissebb közleménye szerint a Devonshire 2008 augusztusa óta több, mint 4 millió font veszteséget termelt. (www.caterersearch.com)

****

Bajor bezárta az éttermét

Lakat került Bajor Imre éttermére. A színész úgy tűnik nem tudott átpártolni az üzleti életbe, hiszen a Kicsihuszár most sem működik.
A művészvilágban sajnálkoznak, hogy az ág is húzza Imrét, pedig ők mindent megtettek a sikerért. Állítólag teljesen eladósodott azzal, hogy cégtársa üzletrészét kivásárolva megpróbálta a válság ellenére is megmenteni dédelgetett álmát, művészkocsmáját. Novemberben váltak szét, tavasszal kellett kisebb vagyonért megváltania az üzletrészt, hiszen a tőkét nem egyedül Bajor adta a több tízmilliós EU-szabvány szerinti méregdrága rozsdamentes konyhai berendezésekre és a kifejezetten elegáns éttermi bútorokra, a személyzet bérére, a minőségi alapanyagra.

Állítólag a színész idegösszeomlásához nagyban hozzájárult üzleti vállalkozásának csődje, amit hitelből próbált megmenteni. Ezzel tetézte a bajt, hiszen a kamatok megint megugrottak.

– Az üzlettársak egymást okolták azért, hogy nem megy a bolt. Pedig jól kitalálták, hogy Imre személyes varázsa, a művész barátai odacsalogatják majd a vacsoravendégeket. Mégsem jött be a számításuk. Megpróbálták eladni az egészet, de nem akadt vevő.

Amíg Imre beteg volt, a felesége tartotta a frontot, de a vendéglátásban szegény asszonyka járatlan. Még egy hónappal ezelőtt is maga állt a pult mögött, nem csoda, ha elege lett, elfáradt. Sajnos megint bezárt a Kicsihuszár, remélem, nem végleg! Sajnálom, mert tisztelem a művész úrék kitartását – mondta a Blikknek az egyik beszállítója, aki szerint a válság miatt a drága ételeket nem tudták már megfizetni a vendégek. Bajor átvészelte a nehéz időket, neje a betegsége alatt óvta mindentől.

– Nem titok, hogy szakítottam az üzlettársammal, a feleségem felügyelte a zárásig az éttermet. Mindenki elutazik, vakációzik, nyári szünet van a színházakban, kiürült a város. Ráadásul a foci-vb miatt is nehéz étterembe vonszolni a férfiakat. Jobb ilyenkor bezárni, így nem termelődik a veszteség, tavaly is becsuktunk nyárra. Van mit kipihennünk Ildivel, várom a gyerekeimet, Lili és Marci táborozás után jönnek hozzám Fülére – magyarázta Bajor, aki rengeteg felkérést kapott a következő szezonra. – Heteken belül döntenem kell, mennyit vállalok, mert a csekkek nekem is jönnek, mint mindenki másnak, de a visszanyert egészségemre is vigyázni kell.

Blikk-információ