A Vendéglátó- és Idegenforgalmi Szakszervezet hírei

Budapesten több vállalkozó jelezte, hogy Kereskedelmi és Vendéglátó Dolgozók Szakszervezete bélyegzővel ellátott, hitelesnek tűnő papírral ellenőrzést akarnak tartani az üzletükben párosával megjelenő személyek. Kérjük, tájékoztassák vendéglátó egységekben dolgozó kollégákat erről illetve, hogy a XI. kerületben már feljelentették az egyébként nem bejegyzett szervezetet, ellenőrzésre nem feljogosított személyeket, amelyhez a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezetnek természetesen nincs köze.

2010. június 9-11-én Zágrábban tartottak konferenciát, az Európai Szociális Párbeszédről illetve a Szociális Párbeszéd és az újonnan csatlakozott országok kapcsolatáról. A konferenciára a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet is meghívást kapott..

Témák között találhattuk az ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség; European Trade Union Confederation) részvételét a szociális párbeszédben, az Európai Ágazati Szociális Párbeszéd működését és eredményeit, az európai szociális partnerek közös érdekeit; a nemzeti ágazati szakszervezetek részvételét. Az újonnan csatlakozott országok tekintetében téma volt a szociális partnerszervezetek képviselői, az emberi és pénzügyi erőforrások elérhetősége, az európai szociális párbeszéd program fontossága a nemzeti szakszervezetek számára, illetve az európai szociális párbeszéd bizottság eredményeinek nemzeti szinten való alkalmazhatóságának kérdése. Hallhattuk az Európai Bizottság üzenetét Frank Siebern tolmácsolásában illetve megtárgyalandó kérdés volt még az ágazati szociális párbeszéd jövője illetve a fiatalok bevonása a szociális párbeszédbe.

A Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet az alábbi levelet jutatta el az érintett személyek számára az idénymunka kérdésében, amit megkapott még Bánki Erik az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke is.

Magyar Országgyűlés Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Frakció
Dr. Czomba Sándor valamint Font Sándor képviselő urak részére

Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

A Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet, amely az ágazat reprezentáns szakszervezete, több ízben tárgyalta és küldött javaslatokat az illetékes minisztériumnak az „egyszerűsített foglalkoztatásról” szóló törvény előző változatával kapcsolatosan, sajnos sikertelenül.

Az Önök által beterjesztett törvényjavaslathoz, amely már valóban egyszerűbb, lenne egy alapvető javaslatunk.

A 2.§ 2. pontja az idegenforgalmi idénymunka megfogalmazásánál a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. Törvényre hivatkozik, amelynek szószerinti 2.§ 8. bekezdése a következőket tartalmazza „8. kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenység: az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység;”., tehát az idénymunka a vendéglátásra nem vonatkozik.

Nehezen elképzelhető, hogy pld. a Balatonon az éttermek, büfék, stb, munkája nem nevezhető idénymunkának, vagy az idényszerűen működő szállodák étterme, büféje már nem az idegenforgalomban idényszerűen működik. Az idényszerű működés gazdasági kockázata az időjárás változó szeszélye miatt nagyon magas, amennyiben nem teremtődik meg a legális, olcsóbb foglalkoztatás lehetősége a fekete munka átveszi a helyét és ez kedvezőtlen a foglalkoztatásra, káros a költségvetésnek és ellentétes a munkavállalók érdekeivel.

Kérjük a törvényjavaslat 2.§ 2. pontjának módosítását oly módon, hogy a TEÁOR szerint értelmezhető vendéglátásra, egyéb vendéglátásra is érvényes legyen az idénymunka, ahol ennek feltételei adottak.

Reméljük javaslatunk beépül a törvénybe.

2010. június 14.

Baráti üdvözlettel:
Dr. Várnai Zsuzsanna
Ügyvezető elnök