Így étkeznek a franciák – gasztronómia napok

gasztronómia napokA világban található francia kulturális intézetek ügyesen élnek a világhírű francia gasztronómia lehetőségeivel és szerte a nagy világban sorban rendezik a francia gasztronómiai napokat, mint a francia kultúra szerves részét képező esteket.

{module 221}

Ebbe a sorba illeszkedik a budapesti egy hónapos sorozat, amely május 8-án kezdődött Pierre Sanner, a Francia Étkezési Szokások Örökségvédelmi Hivatalának igazgatója beszélgetésével Csonka-Takács Eszterrel, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatójával.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2010. november 19-én vette fel a francia ünnepi étkezés rituáléit és megjelenését a szellemi kulturális örökség listájára.

Az UNESCO szakértői úgy ítélték meg, hogy a francia ünnepi étkezés rituáléival és kellemével kiérdemelte, hogy az emberiség kulturális örökségének szellemi kincsévé nyilvánítsák. A neves listára először került fel egy ország kulináris öröksége.A programok között május 22-én vetítik Paul Lacoste 2012-ben készült Entre les bras (Karjai közt) című filmjét angol felirattal. A film egy család történetét követi nyomon három generáción keresztül és bemutatja miként száll apáról fiúra a szakácsmesterség.

A budapesti Aranyszarvas étterem vendégei május 28-tól június 1-ig a párizsi L”Asiette étterem konyhafőnökének mestermunkáival ismerkedhetnek.

A Francia Intézetben vetítik május 29-én Abdellatif Kechiche A kuszkusz titka (La Graine et le Mulet) 2007-ben készült filmjét láthatják az érdeklődők angol felirattal. A négy César-díjat kiérdemelt alkotás arról szól, hogyan alapítja meg kuszkusz- és haléttermét egy rozoga bárkán egy kirúgott hajógyári bevándorló munkás.

A francia fűszerekkel és az ételek fűszerezésével ismerkedhetünk június 10-én a Millenáris Parkban, ahol Jean-Marc Notelet fűszermester tart majd előadást.

A zárónapon, június 11-én Jonathan Nossiter Mondovino című, a borvidékekről és a borászatokról szóló dokumentumfilmjét vetítik.

{module 221}