Szakácsok versenyben

Szakácsok versenybenRitkán fordul elő, hogy Budapesten – talán ilyen nem is volt – egyszerre két rangos szakácsversenyt rendeznek, nemzetközi zsűrivel. Ez történt február 21-22-én mikor a Gerbeaud-ban tartották a Hagyomány és Evolúció, és a Foodapest kiállításon a Bocuse d’Or-t, az utóbbit a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség szervezte, az előzőt a Magyar Gasztronómiai Egyesület szervezte – ahol középpontba állították „a magyar tanyasi csirkét két szervizben”.

Az, hogy a dolgok megváltozzanak, nem csupán a szakácsok presztízs kérdése, az étkezési kultúra kölcsönhatásban áll az egészséggel, a mezőgazdasággal, az iparral, a foglalkoztatással, az országimázzsal, az önbecsülésünkkel, és ehhez társ a hentes, a pék, a kertész, a sajtkészítő, a cukrász, a pálinkafőző, a borász, a szőlész, a kádármester és még nagyon sokan mások.

Az ő szakmájuk becsületéről is szó van.

A jó hír az, hogy valami elindult, amit már nem lehet visszafordítani.

Kostyál Gábor nyerte a Bocuse d’Or Selection Hungary 2010 döntőjét

Kostyál Gábor, a keszthelyi Helikon Hotel konyhafőnöke nyerte meg a Bocuse d’Or Selection Hungary 2010 magyarországi döntőjét. A 36 esztendős séf képviseli majd a magyar szakácstársadalmat a világ első számú melegkonyhás csúcsgasztronómiai versenyének júniusban, Genfben megrendezésre kerülő európai versenyén.

Szakácsok versenybenSoha ekkora közönség, és médiaérdeklődés nem kísért még szakácsversenyt Magyarországon, mint a Bocuse d’Or döntőjét, melyet a Foodapest kiállításon rendeztek. A két nap alatt több ezer néző töltötte meg a kiállítási csarnokban felállított lelátókat, és a nagyszámú érdeklődő előtt végül Kostyál Gábor, a keszthelyi Helikon Hotel konyhafőnöke kapta a legtöbb pontot a svéd, olasz, francia, norvég és magyar szakemberekből álló zsűritől, melynek sorában üdvözölhettük Charles Tjessemet, a 2003-as lyoni Bocuse d’Or verseny győztesét, Kalla Kálmánt, a magyar szakácsikont és Sven Gunnar Svenssont, a svéd Bocuse d’Or Akadémia 84 éves elnökét is. Az esemény „sztárvendége” a szintén 84 éves Paul Bocuse, a verseny névadója és elnöke volt, aki maga bontotta ki az első helyezett nevét rejtő borítékot, és hirdette ki a győztest.

A győztes versenyző  menüje a következő volt: Fogasfilé kaporral, füstölt lazaccal – Édesvízi rák mousseline – Mascarpone rizotto aszalt paradicsommal – Burgonya variáció, sáfrányos rákmártás, valamint Borjúkaraj szarvassonkával, briesse-vel zöldpisztácia köntösben – Tepertős pogácsa fűszeres kecskesajt krémmel – Füstös, meleg lábkocsonya – Spárga royal – Tormás cékla sorbet – Portoi-s jus.

A második helyezett Lenkei Tamás, a tapolcai Hunguest Hotel Pelion konyhafőnöke, míg a harmadik Volenter István lett.

„Az első nap után, és a mai display-eket látva az első háromba vártam magam – mondta Kostyál Gábor, a verseny győztese.  – Az elődöntő után munkahelyet váltottam, és bevallom,  benne volt a gondolataimban, hogy megmutatom volt munkáltatóimnak, hogy mit is tudok valójában. Köszönöm a Kodolányi Főiskolának a gépeket, amikkel a felkészülésemet támogatták, a siófoki Krúdy vendéglátó iskolának a lehetőséget, hogy a tankonyhájukon felkészülhettünk, és természetesen mindenekelőtt commis-mnak, Molnár Péternek a munkát, nélküle biztosan sokkal nehezebb dolgom lett volna. Az elkövetkezedő hónapokban kicsit kevesebbet leszek a családdal, mert mindent meg kell tennem, hogy a lehető legjobban felkészülhessek a genfi megmérettetésre.  Amikor Paul Bocuse megállt a box előtt, nem érdekelt, hogy csak percek vannak hátra az időmből, félredobtam mindent.. Nagyon nagy élmény, hogy az eredményhirdetésnél a legnagyobb ikon mondta ki a nevem…”

A verseny zsűrijének tagjai voltak: Charles Tjessem – nemzetközi zsűrielnök, Kalla Kálmán – zsűrielnök, Andrea Colla, Fausto di Vora, Cattaneo Graziano, Kocsonya Kálmán, Daniel Labrosse, László György, Sven Gunnar Svensson és Varga Károly.

„Nagyon elégedett vagyok – mondta Kreil Vilmos, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. –  A verseny előtt minden fórumon azt nyilatkoztam, hogy nyolc potenciális győztes lép majd a versenyboxokba és most is úgy gondolom, hogy valamennyi kandidáló versenyző a győztese ennek a két napnak. Meggyőződésem, hogy Kostyál Gábor méltóképpen fogja képviselni a teljes magyar szakácstársadalmat a genfi versenyen és jó lenne, ha most már mindenki megértené, hogy a Bocuse d’Or-on történő eredményes magyar szereplés nem csak néhány kiváltságos, hanem az egész magyar szakács szakma érdeke. Holnap ismét elkezdődik a munka, értékelnünk kell a történteket. Rövidesen be kell adni a nevezést és Gáborék számára csak most veszi kezdetét az igazi munka. Büszke vagyok arra, hogy a versenyen végig jelen lévő Sven Gunnar Svensson, a svéd Bocuse d’Or Akadémia elnöke kitűnőre minősítette a szervezést és ugyanilyen büszke vagyok valamennyi versenyző szakács, az őket segítő commis-k, és a háttérmunkákat hibátlanul végző séf kollégák teljesítményére. Kiemelten fontosnak tartom Paul Bocuse látogatását, akinek jelenléte mindenképpen arra enged következtetni, hogy jó úton járunk. Azt gondolom gasztro-történelmi pillanat volt a mester jelenléte a versenyen. Köszönjük neki!”

megosztás
előzőCobb saláta
következőMost
GSZT szakújság :: Gasztronómia : Szálloda : Turisztika