Szolnoki Szimpózium

A több mint 30 éves Szolnoki Főiskola idén másodszor rendezte meg a II. Szolnoki Gasztrokulturális Napokat, amelyen közel 200 hallgató vett részt. Mindez a főiskola majdani diplomásainak szakirányú továbbképzésének jegyében történt, hiszen a főiskola képzési céljai közé tartozik a nem kizárólagosan tantárgyi, hanem azon túlmutató témák feldolgozása is. Céljuk, hogy folyamatos és hatékony segítséget nyújtsanak a szakmai látókör bővítéséhez.

1976. július 1-jén kezdte meg a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola Konzultációs Központja Szolnokon – távoktatásos formában – kereskedelmi később vendéglátó szakos közgazdászok képzését, 1990-ben a Külkereskedelmi Főiskola kihelyezett tagozata is megkezdte működését.

A térség régi igénye az önálló gazdasági felsőoktatás megteremtése volt, ezért a két budapesti székhelyű főiskola kihelyezett tagozatai egyesültek, létrejött az önálló, állami finanszírozású Kereskedelmi és Gazdasági Főiskola.

2000. január 1-jén az intézmény szoros kötődését hangsúlyozva az otthont adó városhoz felvette a Szolnoki Főiskola nevet. Az Észak-Alföldi régión belül Jász-Nagykun-Szolnok megyében az egyetlen önálló főiskola.

A 2008/2009-es tanévben a két fakultáson együttesen majd 3500 hallgató volt. A főiskolán 322 munkatárs dolgozik, ebből 150 fő oktató. Ehhez kapcsolódik a szaktárgyak oktatásánál számos kitűnő gyakorlati szakember.
Visszatérve a Gasztrokulturális Napokra, olyan érdekes előadások hangzottak el, mint „Mit ehetünk az egészségünkért?”, „Tisztítókúrák helye és szerepe a wellnessben”, „Az ital turizmus turisztikai jelentősége”, „Az online éttermi foglalások sajátosságainak vizsgálata”, „Hogyan tovább klasszikus éttermi gasztronómia”, „A marketing szemlélet megjelenése a vidéki turizmusfejlesztésben”, „Hagyományápolás, vagy divat a gasztroturizmusban”, „A gasztronómia művészete az esztétika tudományperemén”.

A részt vevők nem csak az elmélettel ismerkedhettek meg, hanem néhány korszerű gasztronómiai termékkel is, mint például, a halkolbásszal, valamint az Amarán lisztekből sütött kenyerekkel.

A nagysikerű Gasztroökonómiai Szimpózium mi mással fejeződhetett volna be a Tisza partján fekvő Szolnoki Főiskolán, mint egy jó halászlével.