Washingtoni magyar ízek

Akár hiszik, akár nem: ez bizony lassan főzött marhaszegy lecsópürével töltött burgonyával, tejfölös pásztortarhonyával.
Az ételkompozíciót nem éttermi kínálatból néztük ki, hanem Merényi Viktor konyhai repertoárjának fő ékessége ez néhány napja. A washingtoni magyar nagykövetség séfje ezzel nyerte meg – tizennégy versenytársát lepipálva – a tekintélyes Embassy Chefs Challenge szakácsverseny nagydíját az amerikai fővárosban.

 

{module 221}

– Négyszáz adagot kellett készíteni belőle, és egészen a 370.-ig nem tudtuk, melyik lesz az a nyolc tányér, amelyet a zsűri is kóstol. Mindet versenyszintűre kellett tehát megcsinálnunk, függetlenül attól,mekkora nyomás nehezedik ránk – eleveníti fel a versenyt a korábban az ötcsillagos budapesti Boscolóban, illetve a Four Seasonsben és a Hyattben szolgált séf, aki immár harmadik éve a washingtoni magyar képviselet ízmestere. A laikust meglepheti: egy ilyen verseny bő egyéves felkészülést igényel a mégoly rutinos főszakácsoktól is. Hiszen nemcsak az ihletnek, azaz az ötletnek kell jönnie, hanem az alapanyagok beszerzése is időigényes. Merényi Viktor például a saját maga eltette lecsót használta fel; ez hamisítatlan magyar paprikából készült.

Ahogy a nagykövet az országot, ő a magyar konyhát képviseli az amerikai fővárosban. – Mindig el tudjuk sütni. Főleg, ha egy jó történet is kapcsolódik hozzá: ilyenkor már csak kíváncsiságból is megkóstolják – mondja a séf azzal kapcsolatos kérdésünkre: mennyire könnyű népszerűsíteni Washingtonban például a Szapáry májat, ezt a belsőségekből, csontvelővel készített hazai ínyencséget. Amihez persze a sztori adott: a máj a jelenlegi magyar nagykövet, Szapáry György dédapja, Szapáry Gyula egykori miniszterelnök (1890–1892) nevéhez kötődik.

A negyedszer megrendezett Embassy Chefs Challenge – amely a washingtoni kulturális idegenforgalom népszerűsítésére hivatott Culture Tourism DC égisze alatt működik – persze keményebb próbatétel elé állítja a résztvevőket, mint hogy csak saját nemzeti konyhájuk ízét öntsék ételkölteményekbe. Idén például a dán konyha alapanyagaiból lehetett előre felkészülni, hiszen a dán követségi séf, Lars Beese volt a tavalyi fődíjas, így 2012-re ő állíthatta össze a nyersanyagok meglepetéskosarát.

– Kreativitás, jó ízvilág és jó szórakozás! – skandináv tömörséggel így foglalta össze a verseny lényegét a konyhafőnök.

A tudását már New Yorkban és az írországi Wexfordban is kipróbált Merényi Viktor, mint mondja, alaposan felkészült az északiak kulináriájából. Azért a „fakanállal a kezében született” szakácsot is meglepte kissé, hogy nem lazacból vagy sertésből, hanem csirkéből kellett főzni. – Talán az idő rövidsége miatt, hiszen így könnyebben elkészül az étel. Húsz percünk volt rá az első fordulóban, hogy kigondoljuk, mit kezdjünk az alapanyaggal, és száz percünk arra, hogy meg is főzzük – ecsetelte.

A skandináv konyha már csak azért sem lehetett ismeretlen a magyar séfnek, mert 2010-ben megnyerte az első fordulót, a „svéd kihívást”. Az akkori eredményből, a győztes belga séf második fordulós produkciójából azt is látta Merényi Viktor, mennyire lényeges a nemzeti konyha ízeinek megjelenítése, és ennek tudatosítása a verseny során a zsűri tagjaiban és a vendégekben. A mostani eredmény egyik jutalmaként ő állíthatja össze a 2013-as megmérettetés meglepetéskosarát: jövőre bizony hungarikumokból főzhetnek az első fordulóban a washingtoni nagykövetségi séfek.

Az persze hétpecsétes titok, hogy mi is lesz pontosan a dolguk – Merényi Viktor ezt már csak a verseny presztízse miatt sem oszthatja meg előre senkivel. Mindenesetre felkészülés indul, érdemes forgatni az idegen nyelven is hozzáférhető magyar szakácskönyveket!

 

/nol/

{module 221}