Százmilliókat bukhat a most épülő négycsillagos szálloda

Bár beépítették a 406 millió forintos uniós támogatást a marcali gyógyszállóba, határidő túllépés miatt vissza kellene fizetni a pénzt.

Bejárással összekötött megbeszélést tartottak a félkész állapotban lévő marcali gyógyszállónál a Marcali Szálloda Kft. tulajdonosi körének képviselői, Móring József Attila országgyűlési képviselővel együtt. Az idén új tulajdonossal bővült a kör: a Ferrobeton Szerkezetépítő Kft. első ütemben, úgy kétszázmillió forintért valamivel több mint huszonhárom százalék tulajdonrészt vásárolt meg a Marcali Szálloda Kft.-ből, pontosabban az izraeli-holland érdekeltségű tulajdonosok alkotta CEE Hotel Holdings eddigi, mintegy kilencven százalékos tulajdonrészéből. A marcali önkormányzat továbbra is több mint tíz százalékban tulajdonos maradt. A dunaújvárosi cég – mely korábban alvállalkozóként dolgozott a szállodán – azt is vállalta, hogy saját beruházásban, további hetvenmillió forintból, minden olyan munkát elvégez, ami az állagvédelemhez, téliesítéshez szükséges. A gyógyszálló épülete az önerő és a korábban elnyert csaknem 570 millió forintos uniós támogatás jelentős részének felhasználásával került tető alá. A gyógyszálló építésébe eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a társaság többségi tulajdonosa.

– Bár az építkezést folytatjuk, jelenleg a legsúlyosabb problémánk, hogy az NFÜ felmondta a támogatási szerződést és visszaköveteli az eddig nyújtott uniós támogatást, 406 millió forintot – mondta a bejáráskor tartott sajtótájékoztatón Kulcsár Ferenc, a Ferrobeton csoport jogtanácsosa. – Ha ezt a 406 millió forintot vissza kell fizetni, akkor a beruházó cég csődbe megy és onnantól kezdve a beruházás megáll.

– Nemcsak méltánytalan lenne, ha a 406 millió forintot vissza kellene adni, mivel ez beépítésre került, hanem gyakorlatilag a folytatást is lehetetlenné tenné – erősítette meg Móring József Attila országgyűlési képviselő. – Amennyiben sikerül elérni, hogy ezt a pénzt ne kelljen visszafizetni, akkor a következő lépés, hogy a hátralévő 160 millió forint is lehívásra kerüljön. Bár határidőkből csúszott ki a cég, azonban jó esélyt látok rá, hogy megoldást találjunk a problémára, mert a kormányzati szándék is az, hogy ne hagyjunk egy fillért sem Brüsszelnek.

Sütő László, Marcali polgármestere arról tájékoztatta a sajtót: több potenciális befektető is érdeklődik a befejezés finanszírozására. – A gyógyszállón egyetlenegy forint banki hitel sincs, ha úgy vesszük, kétmilliárd forint értékű épülettel lehet akár a bankokkal is tárgyalni, hogy a finanszírozáshoz meglegyen a szükséges pénz – folytatta a városvezető. – A gyógyszálló műszaki készültsége 56 százalékos, jelenleg állagmegóvó munkákat végeznek az épületen.

Prekopcsák Mihály, a Ferrobeton és a Marcali Szálloda Kft. egyik ügyvezetője elmondta: szerencsére nem érte jelentősen komoly károsodás az épületet, annak ellenére, hogy két évig állt így. Most a tetőn dolgoznak, hogy ne ázzon be az épület, valamint a lapostetős részek legalább egyrétegű szigetelést kapnak, illetve az uszoda szerkezetének lefedését is betervezték.

A több mint hárommilliárd forintos összberuházású, négy csillagot viselő medical és wellness centerben 116 szoba, 228 ággyal fogadná majd a vendégeket. Eredetileg 2011 tavaszára tervezték a gyógyszálló átadását, ami csaknem száz munkahelyet jelentene.

Vigmond Erika /Sonline.hu/