Budapestre jön az EFFAT

Vendéglátó és Idegenforgalmi SzakszervezetKovács Pál, a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet (VISZ) nemzetközi kapcsolatokért felelős társelnöke beszámolt az EFFAT-HOTREC Turizmus Bizottság elnökségi üléséről, amelyet 2011. január 28-án, Brüsszelben tartottak.

A résztvevők első napirendi pontként a szakmai útlevél kivitelezésének pénzügyi hátteréről tanácskoztak. Mint ahogy már korábban beszámoltunk róla, ez az útlevél (QSP azaz Qualifications and Skills Passport) a szakmai kompetenciát és tapasztalatot igazolja az ágazatban az Európai Útlevél (Europass) kiegészítéseként. Az előző évben elkészült a QSP tartalmi része és a Bizottság kidolgozta a működés rendszerét is.

A következőkben négy országban – Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Magyarországon- kísérleti céllal a gyakorlatban is meg kell vizsgálni a rendszer működőképességét. A mostani értekezleten a kísérleti szakasz finanszírozhatóság kérdéskörét vizsgálták.

Második napirendi pontként a felek közös nyilatkozatot fogadtak el a fekete munkáról az európai szállodai és éttermi szektorban. A tagállamokban a becslések szerint az ágazati munkavállalók mintegy 20%-a tartozik e körbe, ezért napjainkban mind a Bizottság mind az Európai Parlament napirendjén szerepel a téma. A felek a közös nyilatkozatban megoldási javaslatokat tesznek. A részletek elolvashatóak az EFFAT és a HOTREC honlapjain.

Az EFFAT Precarious Work (Bizonytalan munka) címmel konferenciát tart április 4-5-én Budapesten a vári Hiltonban. Ezen a konferencián azokról a trükkökről lesz szó, mellyel egyes munkáltatók a normális munkaszerződéseket próbálják „költséghatékony” módon kikerülni. Az értekezleten megvitatásra került a budapesti konferencia napirendje, valamint a meghívandó előadók köre is. Magyar részről Kovács István a Szállodaszövetség főtitkára és Kovács Pál a VISZ társelnöke voltak jelen. Szakértőként Bassa Lia és Kiss Ferenc az INFOTA vezetői segítették a munkát. A következő elnökségi ülés június 8-án lesz Brüsszelben.

A Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet február 14-én tartja soron következő Elnökségi ülését, amelynek témái között szerepel az Országos Érdekegyeztető Tanács 2011. évi minimálbérre, keresetnövelés ajánlott mértékére vonatkozó megállapodásának érvényesítése a helyi bértárgyalásokban; a béren kívüli juttatások 2011. évi kedvezőbb adózásának hatása a juttatás mértékére, fajtáira. Az Elnökségi ülésre meghívott kollégák beszámolnak a helyi bértárgyalások jelenlegi helyzetéről, a 2011. évi személyi jövedelemadó törvény gyakorlati hatásáról a februári nettó bérfizetés munkavállalói tapasztalatai alapján.

Téma lesz a Turizmus – Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság beszámolója a 2010. évi munkáról valamint a „Vendéglátás és Idegenforgalom Jövőjéért” Alapítvány 2011. évi pályázata és a 2010. évi adó 1 százalékának az Alapítvány részére történő felajánlása.