Kilencmillió forintos vacsora

Magyarországon még szokatlan módon gyűjtöttek rekordösszegű adományt a Haiti földrengés túlélői számára. Több mint kilencmillió forint gyűlt össze azon a jótékonysági vacsorán, amelyet Budapest egyik ötcsillagos luxusszállodájában rendeztek. A „Sztárszakácsok Haitiért” nevet viselő rendezvényen magas rangú diplomaták, üzletemberek, közéleti személyiségek vettek részt. Az ötfogásos menüt igazi séf csillagok készítették. A befolyt összeget egy megsemmisült leányotthon lakóira és a Haiti Magyar Árvaház felépítésére fordítják.

Büszke vagyok arra, hogy a rendezvény házigazdája, egyik kivitelezője lehettem. Boldogsággal tölt el, hogy megmozdultak a tehetős magyarok, kiderült, ha nagy a baj, mi is tudunk segíteni a rászorulókon.

Egymás sarkát taposta a nagykövet, a volt külügyminiszter, a gazdag üzletember és a segélyosztó aktivista. Kifejezetten erre az estére hazánkba érkezett a haiti „Reménység Háza” vezetője, Alice Barthole, egy tündérien aranyos asszony, aki hazájában 170 árvalánynak a pótmamája. Volt szerencsém körbevezetni Alice mamát a Sofitel luxusbirodalmában. Szegénykém, csak kapkodta a fejét a számára elképzelhetetlen pompát látva.

– A gyermekotthonunk fala beomlott, nem volt hova mennünk. Szerda estig a földön aludtam a gyermekeimmel, most meg itt állok ebben a csodálatos palotában… – forgatta hatalmasra nyílt szemeit Alice mama.

Beléptünk az étterembe, ahol minden felajánlás volt: a zongorajátéktól a pincérek felszolgálásáig, az ételek alapanyagától a séfek munkájáig minden ajándékba érkezett. Buday Péter csapata, összességében tíz mesterszakács igazi gasztronómiai csodákat varázsolt az asztalokra. A séfek főnöke, vagyis „A Buday” könnyes szemmel mesélt arról, hogy régen sütött-főzött ennyire boldogan. Boldogsága aztán csak fokozódott:

A vacsora alatt előkerült több csekk is: összességében kilencmillió-kettőszázötvenezer forint gyűlt össze, ennyi pénz jut el hamarosan Haitire.

– Ma jöttem haza Haitiről  és hamarosan visszautazom oda, immár az esti felajánlásokkal együtt. Szerintem ez a világ legjobb diplomáciája, a civilek ereje – összegezte véleményét Szenczy Sándor, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat vezetője, aki nem felejtette el elmondani a jelenlévőknek, hogy mennyire büszke arra, hogy ilyen segítőkész magyar emberek mozdultak meg egy jó ügy érdekében. Most már az is hivatalos, hogy hamarosan magyar árvaház építésébe kezdenek a baptisták, az épületet a tervek szerint még az idén átadják.

Bár egyéb esetben nem szoktam szponzorokat emlegetni, ezúttal azonban engedjék meg, hogy elmondjam: az est fő támogatói a Vendég és Hotel magazin, a Sofitel és a METRO voltak. Köszönet a nagyszerű vacsoráért!

/Vujity Tvrtko/