PET Kupa – A Hulladékmentes Tisza program

Tisza folyó, kajakozás - folyómentés

Plasztikkajak, Ivóvíz Cserebere Pont, jeladós palack és több mint 100 tonna összegyűjtött hulladék

Egyedülálló innovációk, önkéntesek bevonása és több mint 100 tonna hulladék újrahasznosítása – A PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Coca-Cola Magyarország közös Hulladékmentes Tisza programjának négy év eredményei.

A Tisza hulladékmentesítése érdekében zajló Hulladékmentes Tisza program kimagasló eredményeket ért el az elmúlt négy év során. A program, amelyet a PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Coca-Cola Magyarország hozott létre 2019-ben, olyan innovációkat és megoldásokat hozott létre, amelyekkel a Tisza mentén a hulladék megelőzésétől a folyók szennyezettségének nyomon követéséig számos területen előreléptek.

A folyómentő innovációk

Az egyik kiemelkedő eredménye a programnak a Plasztikkajak, amelynek előállításához a folyóból és árteréből mintegy 300 kg hulladékot használtak fel. Ez a kajak-flotta nem csupán a folyómentő munkát támogatja, de a hulladék praktikus újrahasznosítását is demonstrálja.

Az Ivóvíz Cserebere Pont, egy víztisztító készülékkel felszerelt konténer, pedig nemcsak tiszta ivóvizet biztosít, hanem a hulladékgyűjtési pontként is szolgál, különösen azokban a területeken, ahol a szelektív hulladékgyűjtés és szemétszállítás nem érhető el.

A Hulladékmentes Tisza program másik kiemelkedő eleme a GPS-szel ellátott hulladék nyomkövető palack, amely két éven át mérte a műanyagszennyezés mozgását a folyókon. Az adatok elemzése segít megérteni a szennyezés viselkedését, hozzájárulva a hatékonyabb folyótisztítási akciókhoz.

A folyómentő központ Kiskörén

A Kiskörei Folyómentő Központ a program egyik kiemelt helyszíne, ahol a PET Kupa kiskörei hulladékválogató és -feldolgozó bázisa található. Itt a hulladék rendszeres szétválogatása, újrahasznosításra való előkészítése történik, és a központ egyúttal ismeretterjesztő központként is működik, bemutatva a petkalózok munkáját a nagyközönségnek.

A Coca-Cola Magyarország szerepe

A Coca-Cola Magyarország nem csak anyagi támogatással segíti a programot, hanem saját munkavállalóinak önkéntes tevékenységével is hozzájárul a folyótisztításhoz. A vállalat munkatársai eddig nyolc alkalommal csatlakoztak a folyómentéshez, összesen mintegy 11 tonna hulladékot szedve össze a Tiszából.

A további kilátások

Bár a Tisza teljes hulladékmentesítése még időbe telik, a Hulladékmentes Tisza program eddigi eredményei azt mutatják, hogy a megfelelő partnerségek és innovatív megoldások révén nagy lépéseket lehet tenni a folyók tisztábbá tételéért. A program iránti elkötelezettség, az önkéntesek hozzájárulása és az egyedülálló technológiai megoldások mind azt mutatják, hogy a Hulladékmentes Tisza program valóban eredményes és fenntartható megoldást kínál a folyók szennyezettsége ellen.

fotó: PET Kupa

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .