ATAFF 2024 Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Szolnokon

ATAFF 2024 Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Szolnok
Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjátadó a Szolnoki Galériában az alkotók jelenlétében -

A megrázó történetet feldolgozó Lány a tűvel című dán film nyerte a legjobb látványtervezés díját

Október 19-én, a Szolnoki Galéria adott otthont az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjátadójának, amely immár hagyományos módon a látványtervezés mestereit és a tudományos filmeket állította középpontba. A fesztivál célja, hogy bemutassa a filmkészítés azon aspektusait, amelyeket gyakran háttérbe szorítanak, ám amelyek nélkülözhetetlenek egy-egy alkotás sikeréhez: a látványtervezést és a vizuális megvalósítást.

A fesztivál fődíja: „Lány a tűvel” – Egy sötét dán dráma sikere

Az idei fesztivál legnagyobb elismerése, a legjobb látványtervezés díja, a dán „Lány a tűvel” (The Girl With the Needle) című filmé lett, amely a Cannes-i Filmfesztiválon debütált. A film látványtervezője, Jagna Dobesz, videóüzenetben köszönte meg a díjat, kiemelve a fesztivál jelentőségét. Az alkotás fekete-fehér képi világa már Cannes-ban is nagy visszhangot váltott ki, a szolnoki zsűri pedig a látványelemek harmonikus, mégis erőteljes és emlékezetes felhasználását méltatta. Dobesz bravúros munkája tökéletesen visszaadta a film sötét, komor hangulatát, amely az emberi lélek mélyére hatoló történetet öleli körül.

Ukrajna és Ausztria sikerei

A második helyezett a „Diagnózis: Másképp gondolkodó” (Diagnosis: Dissent) című ukrán film lett, amelyet Ivan Tyshchenko látványtervezett. A díjat a film rendezője, Denis Tarasov vette át, aki Kijevből érkezett a fesztiválra. A film különlegessége a pszichológiai kórház díszleteinek hiteles ábrázolása volt, amely az alkotók szándéka szerint a karakterek fokozatosan személytelenedő világát tükrözi.

A harmadik helyen az osztrák „Alma és Oscar” (Alma & Oscar) végzett, Su Erdt látványtervezésével. A film a történelmi szereplők életén keresztül mutatja be a korabeli építészetet, művészetet és a női jogokért folytatott harcot. A zsűri elismerte a dizájn aprólékosságát és az épített környezet gondos kidolgozását.

Életműdíj Henrik Irénnek: Egy legendás animációs operatőr elismerése

Az idei fesztiválon életműdíjat kapott Henrik Irén, a magyar animációs filmek egyik legnagyobb alakja. Henrik Irén pályafutása során a Pannónia Filmstúdióban dolgozott olyan legendákkal, mint Ternovszky Béla és Dargay Attila. Nevéhez olyan híres magyar rajzfilmek fűződnek, mint a Lúdas Matyi, a Szaffi vagy Az erdő kapitánya. A fesztivál keretében életművét méltató visszatekintést tartottak, amely során az animációs szakma mély megbecsülését élvező operatőr pályafutásának csúcspontjait ismerhette meg a közönség.

Képzőművészeti és animációs díjazottak: A művészet és a tudomány találkozása

A képzőművészeti versenyprogramban a portugál rendező, Diogo Varela Silva nyerte el az első díjat, amelyet João Ayres festő életét és munkásságát bemutató dokumentumfilmjéért kapott. A film mély betekintést nyújt Ayres életébe és alkotói világába, amely a zsűri szerint lenyűgöző vizuális megvalósításban és érzékeny témakezelésben valósult meg.

Az animációs kategóriában Joseph Pierce „Scale” című filmje vitte el az első díjat. A film különlegessége, hogy a hétköznapok és az absztrakt víziók keveredésén keresztül mutatja be egy kábítószerfüggő tragikus történetét. Az alkotás grafikai gazdagsága és az animáció formanyelve révén mély érzelmeket közvetít a nézők felé.

Látványos tudomány: A mediterrán étrend és a Mongol birodalom titkai

A látványos tudományos filmek versenyében is kiemelkedő alkotások versenyeztek. Az első helyet Alexandros Merkouris „A tökéletes étel” című filmje nyerte el, amely a mediterrán étrend előnyeit mutatja be. Az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás szoros kapcsolatára világít rá a görög dokumentumfilm, miközben tudományos alapokon nyugvó tényekkel támogatja az étrend népszerűsítését.

A második helyet Füredi Zoltán „A legbelsőbb Ázsia – Magyarok nyomában Mongolországban” című filmje szerezte meg. A film antropológiai és történelmi elemeket ötvöz, hogy feltárja a magyarok és a Mongol birodalom közötti kapcsolatokat.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál idén is bizonyította, hogy nem csupán a filmkészítés vizuális oldalát emeli piedesztálra, de teret ad a tudományos filmek és a képzőművészet találkozásának is. A rendezvény a jövőben is fontos szerepet játszik abban, hogy bemutassa a filmes világ kevésbé ismert, ám annál fontosabb területeit. Az idei díjazottak és a fesztiválon részt vevő alkotók munkái egyértelműen igazolták, hogy a látványtervezés és a tudományos filmek is lehetnek művészi értékkel bíró alkotások, amelyek méltóak a figyelemre.

fotó: Illyés Csaba

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .