Kaposfest 2024 – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál

Kaposvár, Szivárvány Kultúrpalota - kultúra

Világhírű művészekkel és kiemelkedő mesterkurzusokkal indult a fesztivál Kaposváron

A somogyi vármegyeszékhelyen augusztus 12-én kezdetét vette a jubileumi, 15. KaposFest, amely idén is különleges zenei élményekkel és magas színvonalú programokkal várja a látogatókat. A nyitónapon világhírű művészek által vezetett mesterkurzusokkal, valamint Várdai István csellóművész és Szamosi Szabolcs orgonaművész koncertjével indult a fesztivál.

Klasszikus zenei kurzusok és koncertek hat helyszínen

A fesztivál hat helyszínen kínál klasszikus zenei koncerteket, előadásokat és egyéb kulturális programokat. A Szivárvány Kultúrpalota mellett a kaposvári székesegyház, a református templom, a Dorottya Ház, a Liszt Ferenc Zeneiskola és az Európa Park is otthont ad a rendezvénynek. A gazdag programkínálatban műhelybeszélgetések, filmvetítések és szakmai előadások is helyet kaptak – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Nemzetközi és a hazai művészeti élvonal Kaposváron

A KaposFest idei fellépői között megtalálhatók a nemzetközi zenei élet kiemelkedő művészei, mint Alexandra Conunova és Kirill Troussov hegedűművészek, Lucas Debargue, Edith Pena és Alexei Volodin zongoraművészek, valamint Razvan Popovici brácsaművész. A magyar élvonal képviselői közül Várdai István, a fesztivál művészeti vezetője mellett fellép Szűcs Máté brácsaművész, Fejérvári Zoltán zongoraművész, Baráti Kristóf és Pusker Júlia hegedűművészek, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész és Somodari Péter, a Bécsi Filharmonikusok csellistája.

Különleges koncertek és műhelybeszélgetések

A fesztivál programjai közül kiemelkedik a Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 16-i koncertje, amely „Határokat áthidalva” címmel kerül megrendezésre. A koncerten a magyar zene és annak hatása áll a középpontban, amelyet Kristóf Réka, Pablo Barragan és Sárközy Lajos szólisták közreműködésével új megközelítésben, meglepetésekkel teli átdolgozásokban hallhat a közönség.

Ugyanezen a napon kerül sor a „Titkok és legendák” című műhelybeszélgetésre, ahol a fesztiválon szereplő olasz mesterhangszereket ismerhetik meg a résztvevők. Az esemény különlegessége, hogy a Stradivari, Gagliano és Guadagnini által készített hangszerek titkait hangszermesterek mutatják be.

Fiatal tehetségek képzése és kamarazenei produkciók

A KaposFest idén is nagy hangsúlyt fektet a fiatal zenészek képzésére. A fesztiválon résztvevő fiatalok aktív és passzív hallgatóként számos mesterkurzuson tanulhatnak. Hornyák Balázs fesztiváligazgató szerint fontos, hogy a tehetséges fiatalokat bevonják a kamarazenei produkciókba, így gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek és értékes referenciákat gyűjthetnek.

A fesztivál idei különlegessége, hogy öt Stradivari hangszer is megszólal a koncertek során, ami nem mindennapi zenei élményt kínál a közönség számára. A fesztiváligazgató hangsúlyozta, hogy ezek a ritka hangszerek különleges kamarazenei produkciókban együtt játszanak, ami tovább emeli a rendezvény színvonalát.

Kiegészítő programok és kulturális örökség

A KaposFest szervezőinek célja, hogy a koncertélmények mellett a látogatók megismerjék Kaposvár kulturális örökségét és felhívják a figyelmet a vidéki Magyarország kulturális értékeinek megóvására. A közönség augusztus 13-án például egy hangversennyel egybekötött tárlatvezetésen vehetett részt a felújított Dorottya-házban, ahol Bősze Ádám, a KaposFest házigazdája „Tizenöt év Kaposfest – …ahogy én emlékszem…” címmel tartott előadást.

A fesztivál augusztus 17-én zárul, addig még számos koncert és kulturális program várja az érdeklődőket Kaposváron. A részletes program és a fellépők listája a fesztivál hivatalos honlapján, a kaposfest.com oldalon érhető el.

A fotón a közönség a 15. alkalommal megrendezett Kaposfest nemzetközi zenei és művészeti fesztiválon, a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotánál 2024. augusztus 13-án. Mohai Balázs / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .