Kiosztották az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjait

Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjkiosztó

Az Alexandra Trauner Art/Film Fesztivál díjait átadó díjkiosztó gálán számos meghatározó alkotás került elismerésre október 21-én, a Szolnoki Galériában. Az eseményen több kiváló művész és filmkészítő vette át a megtisztelő elismeréseket, melyek rávilágítottak az év legkiemelkedőbb látványtervezési és tudományos filmművészeti alkotásaira. Az egyedi módon látványtervezőket és látványos tudományos filmeket megmérettető fesztivál fődíját, a legjobb látványtervezésért járó díjat a Club Zéró (Club Zero) című film nyerte el. Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram zsűri tagjai Joseph Hodges, brit látványtervező, Gózon Francisco, magyar operatőr és Tóth Barnabás filmrendező voltak.

A Club Zéró (Club Zero) című filmet Jessica Hausner rendezte, Mia Wasikowska főszereplésével. A film a fesztivál fődíját nyerte el a legjobb látványtervezés kategóriájában, elismerve Beck Rainford látványtervezői zsenialitását. A Cannes-i filmfesztivál egyik legmegosztóbb alkotása a hazai közönség számára a szolnoki fesztiválon kapott bemutatkozási lehetőséget. A zsűri kiemelte a film társadalmi relevanciáját, amit a látványtervezés és a díszletek gazdagsága, valamint ridegsége segítségével tett nyilvánvalóvá. A Nemzeti Filmintézet díja, melyet Rainford vehetett át 1,1 millió forint értékben.

A második helyezést a Prikler Mátyás rendezte Hatalom című film érte el. A film látványtervezői, Nyitrai Anna és Michal Lošonský, kifinomult és következetes munkájukkal hozzájárultak a film sikeréhez. A Nemzeti Filmintézet által felajánlott díj értéke 700 ezer forint.

A harmadik helyezett díját az Ingeborg Bachmann – Utazás a sivatagba című film látványtervezéséért ítélték oda Su Erdt látványtervezőnek. A film minden pillanata magával ragadóan szép és a látványtervező kitűnő ízlése és szigorú helyzetmegfogalmazása mellett a filmbe ágyazott művészi kifejezőkészségét dicsérték a zsűritagok. A harmadik helyezettnek járó díj értéke 550 ezer forint.

Az Látványos Tudomány versenyprogramban két kivételes alkotás is megosztotta az első helyezést. Dan Dinu filmje, a Vad Románia lenyűgöző és mélyreható betekintést nyújtott Románia természeti szépségeibe és élővilágába. A film nemcsak a természeti csodák gazdagságát, hanem a csúcsragadozókat is rendkívüli módon mutatta be. A másik első helyezett Volker Schlecht A várakozás című animációs dokumentumfilmje volt, amely egy rendkívül progresszív és egyedi alkotás. A film a trópusi esőerdőkben pusztító chytrid gombák rejtélyébe vezeti be a nézőket, ötvözve ezt egy krimiszerű narratívával, amely valósággal ötvözi a fikciót. Mindkét film alkotója 500-500 ezer forint értékű díjazásban részesült.

A diákfilmek kategóriájában is kiemelkedő alkotások születtek. Dóczé Péter Szülői útmutatás című filmje elnyerte a legjobb diákfilm díját. A film a szeretet és támogatás erejét tárta fel a nézők előtt, bemutatva a családok erős érzelmi kapcsolatait. A díj értéke 250 ezer forint volt.

A második helyezést Chilton Flóra My Back Story című dokumentumfilmje nyerte el. A film a gerincferdülés elleni küzdelmet és a testi-lelki gyógyulást mutatja be, rávilágítva a szülői szeretet erejét és az egészségügyi személyzet és a családok közötti szoros kapcsolatot. A film alkotóit 250 ezer forint díjjal jutalmazták.

A harmadik helyezést megosztva Jakub Vágner, Jakub Vomáčka Mielőtt eltűnnek című portréfilmje és a Csendes Pandémia – Globális küzdelem az antimikrobiális rezisztencia ellen című film érte el. Az első alkotás egy amazóniai törzs utolsó pillanatait örökíti meg, miközben a civilizáció terjedése fokozatosan átalakítja életüket és kultúrájukat. A második film egy súlyos globális problémára hívja fel a figyelmet, az antimikrobiális rezisztencia veszélyeire, rávilágítva az egészségügyi szakemberek és kutatók áldozatos munkájára a világjárványok megelőzéséért. Mindkét alkotás alkotói 250-250 ezer forint díjban részesültek.

Az est nem csak a művészet és filmek ünnepe volt, hanem a kreativitás, az elkötelezettség és az emberi történetek mélyreható felfedezésének ünnepe is. A díjkiosztó gála alkalmat adott arra, hogy az alkotók és a közönség együtt ünnepeljék a művészetet és a filmművészetet, emlékezve mindazokra, akik kiválóan hozzájárultak az elmúlt év legkiemelkedőbb alkotásaihoz.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .