Megújul a reneszánsz Pipo-várkastély Ozorán

Reneszánsz élményházat, hologram-kincstárat, 3D-s vetítőtermet és gólya-figyelőt is kialakítanak az ozorai Pipo-várkastély felújítása során – hangzott el azon a szakmai rendezvényen, amelyet a várkastélyt üzemeltető Forster Központ szervezett június 28-án, szombaton a Tolna megyei település műemlék épületében.

Megújul a reneszánsz Pipo-várkastély Ozorán

Ezen a napon adták át a várkastély emeleti rendezvénytermét is, amely hangulatos, új helyszíne az épületnek. A várhatóan jövő év júniusában záruló, csaknem másfél milliárd forintos rekonstrukciós programnak már a folytatását tervezik a szakemberek. A fejlesztés céljait és előrehaladtát bemutató rendezvényen reneszánsz programokkal – kézműves foglalkozásokkal, táncokkal, adomákkal, pajzán tréfákkal, korhű jelmezes és zenés játékkal, valamint közös máglyagyújtással – várták a lovagkor iránt érdeklődőket Ozorán.

Az ozorai Pipo-várkastély az egyik legértékesebb hazai műemlék épületünk. A kora reneszánsz építészet első magyarországi megjelenéseként csaknem eredeti formájában maradt fenn. Emellett Ozora község településszerkezete, a vár térfalai is megőrizték korabeli XV. századi állapotukat. A várkastély ma az egykori építtető és tulajdonos, Zsigmond király hadvezére, a firenzei származású Filippo Scolari, ahogy kortársai nevezték, Ozorai Pipo (1368–1437) életének és az egyetlen, magyar alapítású lovagrendnek, Luxemburgi Zsigmond Sárkányos Lovagrendjének és a lovagi kultúrának is interaktív bemutatóhelye.

Az európai uniós támogatással elindult fejlesztések eredményeként a várkastélyban 2015 nyarára többek között reneszánsz élményházat, valamint interaktív vártörténeti kiállítások megrendezésére alkalmas tereket és 3D-s vetítőtermet alakítanak ki. A munkálatokhoz szükséges kiviteli tervek elkészültek, a régészeti feltárás részben befejeződött, és már zajlanak egyes kőfaragó és restaurátori munkák, illetve a várkastély kiállításainak gazda¬gítását célzó beszerzések is. Amennyiben a program második üteme is támogatást kap, a szakemberek elvégzik az egykori Esterházy-ménesbirtok helyreállítását, az ozorai ferences kolostor és a honfoglalás kori földvár rekonstrukcióját, valamint a község reneszánsz főterének, a piazzának a teljes helyreállítását. A két szakaszban megvalósuló fejlesztési program a turizmus élénkítésével és munkahelyek teremtésével hosszú távon segítheti a mintegy 1600 fős tolnai kistelepülés életét.