Danubius zöldben

A társadalom által termelt hulladék ugyanúgy globális, mint ahogyan lokális probléma.A biológiailag lebomló hulladékok 100%-os újrahasznosításának elterjedése már csak idő kérdése. Ez tisztán látszik az EU szigorú hulladékgazdálkodási törvénykezésén. Ezt ismerte fel a Danubius Hotels, mikor a BW Hotel Hungariaban megrendelte és beszereltette a svéd automata komposztáló innovatív hulladék feldolgozó berendezését.

 

{module 221}

A biológiailag lebomló hulladékok (növényi- és állati eredetű hulladékok) túlnyomó része eddig a kommunális hulladékkal együtt a hulladéklerakó telepekre került. A hazai, 2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról, azonban feketén-fehéren leírja, hogy a hulladéklerakó telepekre 2016 július 1-től, már csak a keletkező biológiailag lebomló hulladék mennyiségének a 35%-a kerülhet. A 65%-át kötelező jelleggel fel kell dolgozni, vagy újra kell hasznosítani. A hulladék keletkezési helyén történő feldolgozásra, illetve újrahasznosításra eddig sem lakóközösség szinten, sem vállalati szinten nem volt lehetősége a hulladék termelőjének.    

A konyhai előkészítés során keletkező növényi- és állati eredetű hulladékok, valamint az éttermek ételmaradékai és az áruházak lejárt szavatosságú vagy sérült élelmiszerkészletei több száz tonnányi hulladékkal terhelik környezetünket évente.Ehhez adódik a szállítás során keletkező környezeti szennyezés. Így 1 kg biológiailag lebomló hulladéknak az ökológiai lábnyoma rendkívüli mértékben megemelkedik, holott kevesebb munkával, olcsóbban ez szinte nullára redukálható.

A hulladék nem szemét! Miért ér „aranyat” a biológiailag lebomló hulladék?Mert minden nemű biohulladék alkalmas komposzt készítésére.A komposzt érték, hiszen az ökológiai körforgásba visszakerülve egészségesebb, ellenállóbb zöldségeket, gyümölcsöket eredményez, a termésátlagot pedig rendkívüli módon megnöveli. Ez soha nem volt titok.

A Danubius Hotels Group, Best Western Hotel Hungaria, Közép-Európa legtöbb szobájával (szám szerint 499) büszkélkedő szállodája, elsőként az országban, de még az öt országot érintő (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Románia, Nagy-Britannia) régióban is, helyben oldja meg a biológiailag lebomló hulladékok kezelését. 
Az idén 40 éves Danubius számára a hagyományok megóvása mellett legnagyobb érték a környezet védelme. A természet kincseit a Danubius nemcsak kiaknázza hanem gondoskodik a védelmükről is. A természeti erőforrásokon alapuló gyógyterápiák szakértőjeként nem csupán a vendégek egészségére ügyel, hanem a környezet állapotának megóvására is.

A Danubius Hotels Group 40.születésnapján a Danubius Goes Green mozgalom keretén belül megajándékozza magát és környezetét az FSC védjeggyel, azaz a telepített erdőkből származó papírra való átállással. A szelektív hulladékgyűjtés, zöld autóflotta, környezetbarát projektek támogatását (BAM, a Föld órája) és zöld rendezvények szervezését követően az országban elsőként üzembe állított szállodai komposztáló a következő lépés a környezetbarát törekvéseikben.  

A technológia – amelyet a HST – Jora Compost – bocsájtott rendelkezésükre, egy zárt rendszerű automata komposztáló berendezés, programozott hulladékkezelő csigával. Ezzel a berendezéssel mindennemű biológiailag lebomló hulladékot képesek feldolgozni és a legkiválóbb minőségű komposzttá alakítani. A hulladékok felhasználása rendkívül sokrétű, az előkészítésből származó biohulladékok éppúgy hasznosíthatók erre a célra, mint a hőkezelt (sült, főtt, párolt, grillezett, fagyasztott, stb.) ételmaradékok. Továbbá a természetes anyagból készült papírhulladékok is bevonhatók az ökociklusba.

{module 221}