Eladták az Orangewayst

Eladta az Orangeways Zrt. részvényeinek 90 százalékát Kedves Ferenc pénzügyi befektető – közölte a nemzetközi és belföldi buszjáratokat üzemeltető cég. A vevő az ORW Hungaria Kft. nevű társaság, a kisebbségi tulajdonos, Kovács Miklós vezérigazgató – aki egyben a FTC (Ferencvárosi Torna Club) elnöke – megtartja saját 10 százalékos részvénycsomagját.

Kovács Miklós, az Orangeways vezérigazgatója az [origo] kérdésére elmondta: az ORW Hungária Kft. egy, a menedzsmentet képviselő projektcég, amely jelenleg bejegyzés alatt áll. A társaság pedig a tulajdonosváltás után továbbra is 100 százalékban magyar magánszemélyek tulajdonában lesz. Arra a kérdésre, hogy Kedves Ferenc mekkora nyereséget könyvelhetett el a tranzakción, Kovács Miklós azt felelte, hogy „mind a tranzakció összege, mind a korábbi tulajdonos elért nyeresége üzleti titkot képez, így arról nem adhat felvilágosítást”.

A 2007 óta működő vállalat közleménye szerint a társaság mostantól – meglévő külföldi járatszámának bővítése mellett – belföldi részesedésének növelésére akar koncentrálni. A vezérigazgató a tervekkel kapcsolatban közölte: „A tulajdonosváltás alapvetően nem befolyásolta az eddigi célkitűzéseket, ami elsősorban a belföldi üzleti lehetőségek feltárására és kiaknázására vonatkozik. A társaság továbbra is megtartja a külföldi komfortbusz-szolgáltatások területén megszerzett pozícióit, azonban a jelentős mennyiségi növekedés lehetőségeit a jövőben elsősorban a hazai települések közösségi közlekedésében szerzett további megbízásokban látják.”

A jelenleg 79 buszt üzemeltető társaság a határokon túl Szarajevó tömegközlekedésének üzemeltetésére nyert el megbízást, itthon mind Volán-, mind önkormányzati megbízások révén növeli folyamatosan járatai számát. 2009-ben a cég közel 1,2 milliárd forintos árbevételének több mint harmada belföldi szolgáltatásból származott. 

Az Orangeways egy szűk évvel ezelőtt azt tervezte, hogy megjelenik a belföldi távolsági autóbuszjáratok piacán, de a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) nem adott engedélyt a társaságnak a járatok elindításához. A cég tervei szerint Budapest és több vidéki nagyváros között közlekedtetett volna menetrend szerinti autóbuszjáratokat, ami a vonatkozó előírások szerint kizárólag a szaktárca hozzájárulásával lehetséges.

Az Orangeways Budapestről öt nagyvárosba – Győrbe, Zalaegerszegre, Miskolcra, Szegedre és Debrecenbe – indított volna naponta többször közlekedő buszokat. A 2004-es autóbusztörvény rögzíti annak feltételeit, hogy mikor adható megbízás „korábban nem biztosított közszolgáltatásra” – közölte a tárca. E szerint csak akkor kaphatna engedélyt az Orangeways, ha az így megvalósuló közszolgáltatás valós utazási igények ésszerű kielégítését szolgálja, és nem jár együtt más szolgáltató jogainak sérelmével vagy működőképességének veszélyeztetésével. Az Orangeways 800 millió forintos beruházással tervezte belföldi expresszbusz-szolgáltatásának indítását.

Tavaly a cég közel 1,2 milliárd forintos árbevételének már több mint harmada belföldi szolgáltatásból származott – áll az Orangeways közleményében. Kedves Ferenc a Napi Gazdaság 100 leggazdagabb magyart összesítő listáján legutóbb a 49. helyen állt, 10,7 milliárd forintos vagyonnal.