Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki barlangban

Aggteleki cseppkőbarlang

Befejeződött a „Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és a Szlovák karszt Világörökség barlangjaiban” című projekt, amelynek záró rendezvényét Jósvafőn tartották csütörtökön.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala közös, határon átnyúló projektje 1,616 millió euró (mintegy 568 millió forint) vissza nem térítendő támogatásban részesült az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében kiírt pályázati forrásból. A projekt 2017 novembere és 2021 júliusa között valósult meg.

Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai közül a Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebbje a 30 kilométert meghaladó Baradla-Domica-barlang rendszer, melynek 22 kilométeres szakasza Magyarország, és mintegy 8 kilométeres része Szlovákia területe alatt húzódik.

A magyar-szlovák közös projekt célja a Baradla-Domica-barlang rendszer klímaterápiás gyógyhatásának vizsgálata, objektív mérésekkel való igazolása, a Béke-barlang minősítésének megújítása, és a szolgáltatás nyújtásához a megfelelő infrastruktúra kiépítése volt.

A barlangi klíma és a légzőszervi megbetegedésben szenvedő betegek állapotának javulása közötti összefüggéseket a XIX-XX. században kezdték el tudományosan kutatni, napjainkra ez bizonyítottá vált, és mára a barlangterápia, a barlangi klíma gyógyhatásának hasznosítása jelentős turisztikai és egészségmegőrzési lehetőséget tartogat.

A fejlesztés keretében szakértők bevonásával nyomjelzéses, geofizikai, hidrológiai, mikrobiológiai, sugárfizikai, valamint barlangi klíma méréseket végeztek a szakemberek a Baradla-Domica barlangrendszerben, a Béke-barlangban, valamint magyar és szlovák felszíni vízgyűjtő területeken.

A fotón: cseppkőképződmények a Baradla barlangban a Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és a Szlovák karszt Világörökség barlangjaiban című projekt ünnepélyes zárórendezvényének napján Aggteleken 2021. július 1-jén.

MTI
fotó: Vajda János / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .