Pisilni Budapesten

Egyre több a kulturált illemhely Budapesten, a megkérdezettek többsége mégis inkább kávézóba vagy étterembe rohan, ha hívja a természet. Megnéztük a főváros főbb csomópontjait, hogy leteszteljük a nyilvános toaletteket, és meglepődtünk.

 

{module 221}

„Nem tudok a közelben vécét, úgy tudom, ami volt, zárva van, mi a közeli kávézóba szoktunk elszaladni” – mondta a Budavári Sikló lábánál lévő turistainformációs pultnál álló lány az [origo] kérdésére, hogy hol találunk nyilvános illemhelyet. Pedig elég megkerülni a Siklót a Clark Ádám tér felől, és a sarokban ott áll egy teljesen felújított közvécé, vízöblítés nélküli piszoárokkal, szenzoros csapokkal, babapelenkázóval. A Fővárosi Csatornázási Művek júliusban adta át a felújított illemhelyet, ahol 150 forintért teljesen kulturált, higiénikus környezetben végezhetjük a dolgunkat, van rendes, puha vécépapír, folyékony szappan és kézszárító is.

A vécés néni, aki a forgalomtól függően legalább hatszor-hétszer fertőtlenít egy nap, elmondta, a kamerás rendszer mellett szenzorok is számolják, hányan fordultak meg az illemhelyen. „Láttam már elég cifra dolgokat a pályafutásom során, de úgy veszem észre, ezeket az új vécéket jobban megkímélik az emberek” – mondta a kezelő, majd megmutatta a vendégkönyvet, amelybe nemcsak magyarul, hanem olaszul, angolul és németül is dicsérő szavakat írtak az elégedett ügyfelek.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) közleménye szerint a cég az elmúlt két évben összesen több mint 40 közvécét újított fel. „Nagy lemaradást kell behoznunk, de azt gondolom, a minőségi javuláson már túl vagyunk, a mennyiségihez pedig idő kell” – mondta az [origo]-nak Bátori Marianna szóvivő.
„Az eddigi állapotok miatt rossz kép él az emberekben a nyilvános illemhelyekről, de úgy gondolom, már elindult valami a szégyenfolt ellen. Közben nem szabad elfelejteni azt sem, hogy megváltoztak a fogyasztói szokások, sokan vásárolnak plázákban, és az ottani illemhelyeket ingyenesen használják” – jegyezte meg. Hozzátette azt is, a Sikló alatti illemhely felújítása mintegy hatmillió forintba került.

Az FCSM által üzemeltetett illemhelyeken egységesen 150 forint a használati díj, de városszerte több olyan vécében is jártunk, amely magánkezelésben van. Ezek között találtunk tisztát és bizzart is.

A budai Vár területén az FCSM öt, teljesen felújított közvécét üzemeltet, mégis sokan használják az egyik étterem vécéjét 200 forintos áron, vagy a rosszabb állapotú, 180 forintosat. „Mi ezt nagyon könnyen megtaláltuk, de teljesen rendben van” – mondta egy spanyol férfi, aki két gyermekével és feleségével jött ki az illemhelyről.
„Be szoktunk szaladni valamelyik étterembe vagy kávézóba” – mondta egy svájci fiú a fővárosi Kossuth téren az [origo]-nak arra a kérdésre, mit tesz, ha a szükség hívja. „Igazából én még sosem fizettem a vécézésért” – mondta a svájci turista.

A Parlament körül dolgozó árusok és járókelők azt mondták, a környéken nem tudnak nyilvános vécéről, ezért ha úgy alakul, inkább a közeli kávézóba szaladnak. „Igen, valóban mindenki iderohan, naponta legalább 30-35 ember fordul meg itt a vécézés miatt. Külön díjat nem számítunk fel, de valamit mindenképpen rendelni kell ahhoz, hogy valaki használhassa a mosdót” – számolt be a tapasztalatokról a Parlament Café egyik munkatársa.

Közvetlenül a Kossuth téren valóban nincsen nyilvános vécé, se mobil, se épített, egy sarokra a Parlament épületétől azonban a Jászai Mari tér felé, a Balassi utcában találtunk egyet. A játszótér sarkán lévő zöld gombabódé meglepetésre tiszta vécét rejt, vécépapírral, szappannal és kézszárító berendezéssel.  Itt nincs kezelő, de a vécézésért ugyanúgy 150 forintot kell fizetni, mint a többi, a Fővárosi Csatornázási Művek kezelésébe tartozó nyilvános illemhelyért.

A Széll Kálmán téren ácsorgó lányok azt mondták, semmiképpen nem mennének le a téren lévő nyilvános vécébe. Egyikük állította, sosem merészkedik be ilyen illemhelyre, mert fél a fertőzésektől. „Egyetlen egyszer voltam nyilvános vécében, a Margit híd lábánál van egy nagyon szép, azzal teljesen elégedett voltam, de a többit nem használnám” – mondta a lány. Barátnőivel együtt ő is megdöbbent, amikor megmutattuk neki, hogy a metrólejárótól nem messze, a lépcsőn lefelé van egy közvécé.
„Nem is tudtam, hogy van itt vécé, de akkor is inkább átszaladok a Mekibe, ha nagyon kell” – mondta a másik lány. Pedig nem is volt olyan rossz állapotban, mint amilyet elsőre vártunk. Bár a plafon sarkában beázás és penész van, a pincében található vécé mégis tiszta és nem büdös, bár szappan nem volt. A szolgáltatásért ugyanúgy 150 forintot kell fizetni, mint a vadonatúj vagy felújított vécék használatáért.

Az illemhelyek közötti különbség a Déli pályaudvaron érzékelhető a legjobban, itt ugyanis a moderntől a lepukkantig minden fellelhető. Az FCSM által felújított vécében, ahol a kezelő szerint naponta akár százan is megfordulnak, 300 forintért 20 percen át zuhanyozni is lehet, törülközőt 200 forintért lehet bérelni hozzá. „Nagyon örülök, hogy van itt egy ilyen normális vécé, amíg nem volt, a bokorba tudtam csak szaladni. Annyi, hogy egy kicsit drága, inkább 100 forintot adnék érte” – mondta az illemhelyről távozóban egy fiatalember.

A modern vécében egyébként bérletes rendszer is működik: a törzsvendégek csak felírják a nevüket egy kockás füzetbe, a hónap végén összesítik, hogy hányszor használták a nyilvános vécét, majd a munkáltatójuk rendezi a számlát az illemhely üzemeltetőjével. 

Kicsit arrébb, az egyik szórakozóhelynél 180 forintért lehet használni a vécét, amely dizájnra nem tűnt rossznak, viszont az összes helyszín közül itt volt a legbüdösebb.
A vágányok közvetlen közelében bizarr vécé várja a vendégeket 130 forintos áron: itt a falakat kutyás poszterek díszítik, a női mosdót művirág, bent a villany csak akkor gyullad fel, ha bereteszeljük magunk mögött az ajtót. Különösebben büdös itt sincs, a vécé tisztának tűnik, de azért nem ültünk rá.

Az összes fővárosi illemhely közül a legnagyobb meglepetést az Árpád hídi metrómegállóé okozta. Nem is számítottunk rá, hogy nyitva lesz, arra meg végképp nem, hogy még tiszta is.
„Ez az egyik legforgalmasabb közvécé Budapesten. Naponta legalább 150-en fordulnak meg itt” – mondta az egyik kezelő, aki elmesélte, hogy furcsa szokások szerint vécéznek az emberek. „Van, aki az ülőke tetejére guggol, úgy végzi a dolgát. De az is előfordul, hogy valaki nem időben érkezik, így a vécézés után a nadrágjától is megválik” – mondta.

A Fővárosi Csatornázási Művek két éve vette át a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetését. A társaság honlapján az áll, hogy az átvételkor 74, nagyon rossz állapotú vécé volt Budapesten, ebből 38 teljesen használhatatlan volt, és csak 36 volt üzemképes. Azóta összesen 42 kulturált és tiszta illemhely fogadja a turistákat és a járókelőket. Akik mégis inkább a kávézókat, éttermeket választják, ha vécézniük kell.

Barnóczki Brigitta

{module 221}