I. Ökumenikus Vallási Fesztivál Sopronbánfalván

régi kolostorépületben 2011. augusztus 12–27. közöttSopronbánfalván – egy régi kolostorépületben – 2011. augusztus 12–27. között nagyszabású, ám mégis intim ökumenikus vallási fesztivált tartanak a tavaly felújított kolostor kvadrumának (belső udvarának) ódon falai között. A rendezvény a vallások sokszínű világát igyekszik bemutatni a vallási kultúra iránt fogékony, hívő és nem hívő emberek számára. Szakrális zene és ének, képzőművészet, előadások, kulturális és lelki programok, események az ökumené szellemében: mind megannyi igazság és élmény, hitbéli megigazulásra, megvilágosodásra, lelki békére és nyugalomra, spirituális megértésre lehetőséget adó momentum – a transzcendens élmények gazdag tárháza.

{module 221}

Az épületben az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobával berendezett vendégszobát hoztak létre puritán berendezéssel, de a 21. századi igényeknek megfelelően. Az épület része továbbá egy különleges étterem, két meditációs helyiség, kerengők, egy előadó- és konferenciaterem, egy alkotó- és egy kiállító terem, egy könyvtár és további közösségi terek, melyek mind az ide látogatók, itt tartózkodók kényelmét szolgálják.

A megújult épület azonban nemcsak szálláshelyként rendkívüli, hanem már most számos rendezvény, kulturális és művészeti esemény, valamint tréning és konferencia színhelye volt. Az épületben állandó és időszakos kiállítások is megtekinthetők. A földszinten látható az első magyar Pálos Múzeum, mely állandó kiállítás keretében idézi fel az egyetlen magyarországi szerzetesrend, a pálosok történetét.

2004-ben kezdődött el a „csoda”, melynek során a műemléképület új életre kelt. A karmelita rendtől megkeresték Kovács Gábort segítségét kérve a sorponbánfalvi kolostorépület megmentése ügyében. A KOGART alapítója, a művészetek hazai támogatója látatlanban igent mondott a kérésre, és megvásárolta az épületet. Nem sokkal később megszületett a gondolat az értékmentésre, majd a régészeti feltárás, tervezés és a működtetési koncepció kialakítása után kevesebb, mint másfél év alatt lezajlott a teljes felújítás a 2 hektáros területen. A mintegy 1,2 milliárd forintos összköltségvetésből a Norvég Alap 1,8 millió eurót, a fennmaradó kb. 55%-ot Kovács Gábor cége, a Nistema Kft. biztosította.

{module 221}