Mohácsi Busójárás 2024

Mohácsi Busójárás - turisztika, fesztivál

Hetvennél több busócsoport és 2500 maskarás búcsúztatja a telet a busójáráson

Az idei mohácsi busójáráson rekordmennyiségű, hetvenegy busócsoport és 2500 maskarás vesz részt, hogy hagyományoknak megfelelően búcsúztassák a telet és köszöntsék a tavaszt február 8. és 13. között.. Az eseményt 15 különböző helyszínen rendezik meg, és több mint 160 hagyományőrző programmal várják a látogatókat.

A rendezvény hat napjára körülbelül 110 ezer látogatót várnak, míg szombaton és vasárnap a Duna-parti városban akár 40-45 ezer érdeklődőt is fogadhatnak a szervezők. A mohácsiak folklórműsorokkal, néptánccsoportok fellépésével, táncházakkal, busócsoportok bemutatóival, valamint családi és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket.

A rendezvény első napján, farsang utolsó csütörtökétől húshagyókeddig, a fiataloké lesz a főszerep. Iskolás néptánccsoportok lépnek fel, vetélkedők zajlanak, a felvonuló maskarások között pedig gyermek jankelék és kisbusók farsangolnak a városban. Az esti órákban táncházakat szerveznek a busók részvételével.

Az azt követő napokban is számos program várja az érdeklődőket. Pénteken busómaszkfaragók és más népművészeti alkotók munkáiból nyílik kiállítás, folklórműsorokat tartanak, zenekarok lépnek fel a Busóudvarban, ahol bemutatják a baranyai horvát népviseletekről szóló könyvet. A Piac téren pedig Versendi Kovács Józseffel és zenekarával horvát táncházat szerveznek.

Szombaton a hagyományos mohácsi sokac viseletdarabok készítésének műhelytitkaiba nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Tamburazenekarok, néptáncegyüttesek és busócsoportok bemutatókat tartanak, lakodalmas menetet szerveznek, és megnyílik a népművészeti és kézműves vásár.

Vasárnap a résztvevők megismerhetik a busócsoportok farsangi készülődését és a programok között szerepel bábkoncert, ételkóstoltatás. Délután kezdetét veszi a busók csónakos átkelése a Dunán a Sokacrévbe, majd elindul a népszokás legnagyobb felvonulása.

A hétfői rendezvények interaktív farsangi gyermekfoglalkozással indulnak, a busók pedig hagyományosan házról-házra járnak a Kóló téren és a környező utcákban. Kedden délután a felvonulást követően meggyújtják az óriási főtéri máglyát és elégetik a telet szimbolizáló koporsót.

A szervezők bejelentették, hogy az esti délszláv táncházak a Mohácsi Piacon idén ingyenesek lesznek, emellett újításként boros standcsoportot is kialakítanak. A hagyományos mohácsi sokac népcsoport által meghonosított farsangi eseményt egy 1783-as feljegyzés említi először.

A török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő sokacok legendája szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákba bújva tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A busójárást az UNESCO 2009-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, mint az első magyarországi elemet.

fotó: Mohácsi Busójárás Facebook

Busójárás 2024

2024 február 8 – 13.
Mohács

Részletes programok, helyszínek megközelítése és parkolási információk elérhetők a mohacsibusojaras.hu weboldalon és a rendezvény Facebook-oldalán.

1 hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .