A Himalája az Utazás kiállításra költözik

A Himalája az Utazás kiállításra költözik Jövőre az Utazás kiállítás látogatói egy igazi élménnyel gazdagodhatnak ha 2011. március 3-6. között kilátogatnak a Hungexpo-ra, az ország legnagyobb idegenforgalmi kiállítására. A Himalája Expo valódi színfoltja lesz az amúgy is színes vásári forgatagnak. A múzeumba is beillő Himalája Expo Franciaországból érkezik Budapestre. A Magyarországon még soha nem látott kiállítás minden bizonnyal csupán egy alkalommal és csak négy napig, az Utazás kiállításon lesz megtekinthető a nagyközönség számára. Az ezer négyzetméter területű expón az ázsiai hegységrendszer, a Himalája több arcát is megmutatja.

Bepillantást nyerhetünk a Himalája felfedezésének történetébe. A Himalája Expo talán egyik legizgalmasabb része az a kiállítás, ahol az 1931-32-ben zajlott Közép-Ázsiai Citroën Expedíció autói, felszerelései, ruhái, térképei láthatók. A kalandból mindössze három autó maradt fenn, amelyből egy mind a mai napig működőképes! A Himalája Expo önálló kiállítást szentel Sir Edmund Hillary-nak, aki 1953-ban Tendzing Norgajjal elsőként mászta meg a Himalája legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet. Képeken és írásokon keresztül mutatja be az expo az első európai nőt, aki bebocsátást nyert Lhászába akkor, amikor oda még tilos volt nőknek belépnie.

A Himalája az Utazás kiállításra költözik Megismerhetjük a Himaláját kulturális és vallási megközelítésből is. A kiállításon felépül egy sztúpa, amely a buddhizmus egyik legfontosabb épülete, de láthatunk imahengert, imazászlókat és buddhista szentélyt is. A helyszínen élőben nézhetjük végig a homokmandala készítésének módját, amely nem egyszerű művészeti tevékenység, hanem a buddhizmus meditációs gyakorlatának legfontosabb eszköze, üzenet a világnak. A buddhista szerzetesek az általuk elkészített homokmandalába szertartásos keretek között megidézik a kiválasztott istenséget, a szertartás végén pedig rituálisan megsemmisítik a homokmandalát.

Az Utazás kiállítás szervezői szeretnék bemutatni a Himalája magyar vonatkozásait is, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek a Mount Everest első magyar férfi és nő meghódítójával, Erőss Zsolttal és Ugyan Anitával, valamint a hegység egyik szakértőjével, Juhász Árpáddal is.

A Himalája az Utazás kiállításra költözik Természetesen a fentieken túl a Himalája Expo még számos meglepetést tartogat, ne csodálkozzon hát senki ha például elsétál mellette egy jak (a himalájaiak jellemző teherhordó állata) vagy épp elé tárul egy azon a vidéken lakóhelyül szolgáló sátor. Mindemellett kézműves bemutatók is színesítik az eseményt, ahol eredeti kincsekre bukkanhat a vásározó közönség. Felhívjuk az olvasók figyelmét arra a rendkívüli tényre is, miszerint a kiállításon látott valamennyi tárgy eredeti, nem másolat! Továbbá az expón igazi himalájai lakosokkal találkozhatnak és a nyelvi nehézségeket leküzdve beszélgethetnek is, megismerkedhetnek kultúrájukkal, életükkel, szokásaikkal.

A Hungexpo komoly szerepet szán a Himalája Expo-nak az Utazás kiállítás reklámkampányában, amelyre az Utazás kiállítás 55 000 látogatóján felül még több ezer embert várnak. Érdemes tehát az egzotikus úticélokat kínáló utazási irodáknak most még inkább fókuszálnia az Utazás kiállításon való részvételre, hiszen ott több ezer, a téma iránt érdeklődő lehetséges utas fordul majd meg. Az Utazás kiállításról még több információt olvashatnak a www.hungexpo.hu/utazas weboldalon.