Szervusz Ausztria, good bye actb!

A bécsi városháza csodálatos dísztermében az actb megnyitó vacsoráján egyszerre zúgott fel a Szervusz Ausztria, amely egyben Good Bye is volt. 422 kiállító képviseletében 800 résztvevő kiáltotta a Szervusz Ausztria-t, kiegészülve az 50 országból érkező érdeklődővel és újságíróval.

 

{module 221}

Az Österreich Werbung vezérigazgatója Dr. Petra Stolba asszony a nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az 1976-ban indult és 2007-ben átalakított nemzetközi turisztikai vásár ebben a formájában az utolsó volt, mert nem felel meg a kor követelményeinek és idejét múlt. Az Österreich Werbung szakmai tanulmányokra hivatkozva és döntésüket alátámasztva 2012-től kizárja a “c” –s országokat: szlovéneket, szlovákokat, cseheket és magyarokat az új, hosszútávú piacszerzési koncepciójuk megvalósítására szervezendő vásárokról. A megváltozott piaci körülményekkel magyarázott stratégia hátterében nem utolsó sorban az új piacok felé nyitás, egyszóval a világturizmus áll. Az új, hárompilléres koncepció eredményeképpen az osztrákok tervei szerint évente lesznek rendezvények, minden második évben Ausztria egy-egy tartománya mutatkozik majd be, lesznek tematikus rendezvények, melyekre „az egész világ” folyamatosan jöhet Ausztriába, de a várakozások, prioritások mérlege a világturizmus és a kiszemelt piacok irányába billen. 

Brazília, Oroszország, Japán, India és Kína felé nyitás lesz az irányadó. Tervek szerint készül az osztrák szuper workshop Japánban, Kalinka workshop Oroszországban, melyeken Ausztria turisztikai árupalettáját törekszik majd az adott országok igényeinek megfelelően kínálni. 2012-es tény, hogy az elmúlt évekhez képest sokkal kevesebb látogató volt a Messe Wien területén.

Látszólag ellentmondásnak tűnik, a magyarok véleménye, az ez évi vásár szakmai eredményességéről.
Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai külképviselője reprezentatív felmérése szerint a 12 magyar kiállító üzleti szempontból – százas skálán – összességében 92 pontra értékelte a workshop eredményességét. A szubjektív „elégedettségi-index” 17 százalékponttal volt magasabb a legutóbbi vásáron 2010-ben mért értéknél, s 6 ponttal a 2009-ben szervezett vásár indexénél.

Ezen indikátor alapján – magyar szempontból – a legsikeresebb actb-t zártuk idén. A szakvásáron részt vett hazai társkiállítók mindegyike, hosszabb távra nézve is nagyon hasznosnak ítélte az actb keretében szerzett információkat. A magyar stand kialakításával a hazai partnerek maximálisan elégedettek voltak, a „bevásárlók” érdeklődése a korábbi évekhez képest koncentráltabb és intenzívebb volt.

Jellemzően Indiából, az Egyesült Arab Emirátusokból, Oroszországból és Spanyolországból érkezett a legtöbb érdeklődés a magyar szolgáltatókhoz. A tárgyalásszervező technikai kivitelezéséről és professzionalistásáról minden kiállító elismerően szólt, s adaptációját a hazai szakmai rendezvényeken is követendőnek tartják.

A Gerbeaud-ház ismét kellemes környezetet varázsolt: ingyen kávéval és édességgel kedveskedett minden vásári résztvevő számára, ezzel emelte a magyar standok látogatottságának esélyeit.

A magyarországi ajánlatok behatóbb megismertetése érdekében, a Magyar Turizmus Zrt. január 24. és 27. között nemzetközi tanulmányutat is szervezett 20 ország szakemberei és újságírói számára az actb-hez kapcsolódóan. A túra iránt igen nagy volt az érdeklődés mind az utazási irodák, mind a média képviselői részéről. A tervezetthez képest dupla annyi, összesen 70 jelentkezőt regisztrált az MT Zrt. A tanulmányútra olyan új, feltörekvő küldő piacokról is érkeztek szakemberek, mint Örményország vagy az Arab-öböl térségének országai. A külföldi turisztikai szakértők négy nap alatt ismerkedtek meg Budapest, Gödöllő valamint a Balaton attrakcióival.

Az actb-n részt vevő magyar újságíróknak Horváth Gergely az MT Zrt vezérigazgatója elmondta, hogy a megváltozott körülmények még inkább arra inspirálja a V4-eket, hogy fokozzák együttműködésüket és egységesen lépjenek fel a világban. A magyarok elsősorban az Utazás Kiállításra és a Business Travel Show-ra koncentrálnak.

{module 221}