Németország régiói – Üdülés vidéken

Vidéki üdülés

A vidéki turizmus élénkítése érdekében a Német Turisztikai Hivatal (DZT) összekapcsolja az aktuális tematikus kampányokat az úticél Németország értékesítésének sikeres alaptémáival – és tartalmilag új hangsúlyokat fektet.

Vidéki üdülés

Így a 2014-es évben két kampány, a „Természetesen egyedi”, amely a kiválasztott természeti tájak fenntartható turisztikai kínálatát népszerűsíti, és az „UNESCO-világörökség Németországban – Fenntartható természeti és kulturális turizmus” áll a vidéki regionális marketing középpontjában.

A jövő évben a „Hagyomány és népszokások”, 2016-ban pedig a „Lenyűgöző természeti üdülés Németországban” mutatja be a turisztikai látnivalókat a nagyvárosokon túl. Ezáltal a két megatrend, a kultúra és az egészség különböző alaptematikái és együttműködései közös vezérfonalat kapnak.

Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke felhívja a figyelmet az ezen ajánlatokban rejlő lehetőségekre: „A vidék visszatükrözi az úticél Németország turisztikai kínálatának teljes spektrumát és sokszínűségét. Ennek megfelelően az elmúlt 10 évben majd 40 százalékos növekedéssel közel 16 millióra nőtt a külföldi vendégéjszakák száma a kevesebb mint 10 ezer lakossal rendelkező községekben. Ennek ellenére a beutazás összesített számainál a vidéki régiók alig érik el a 25 százalékot. Ezért az új „Németország régiói – Üdülés vidéken”  tematikával hívjuk fel a figyelmet a nagyvárosokon túl lévő kulturális látványosságokra, illetve ezzel a motívummal mutatjuk meg vendéginknek a lenyűgöző természeti tájakat, a vonzó szabadidős kínálatot és a nemzetközi utazók számára kialakított kiemelkedő fenntarthatósági koncepciókat.”

Annak érdekében, hogy az alaptémák „vidéki régiók” aspektusa még intenzívebb marketingben részesüljön, a DZT folyamatosan bővíti és mélyíti az online kínálata tartalmát, piacspecifikus nyomtatott termékekkel áll elő különböző nyelveken és szövetségekkel, illetve szakemberekkel működik együtt. Így például a DZT online kínálatában található eseménynaptár felhívja a figyelmet a különösen kiemelkedő kulturális rendezvényekre, a fesztiválokra és a vidék eseményeire. A DZT egyebek mellett a Német Borintézettel (Deutsches Weininstitut) közösen népszerűsíti a borvidékeket, illetve a regionális és szezonális termékeket az utazók körében. A Német Gyógyfürdőszövetséggel való együttműködés eredeményeként a DZT megszólítja azokat a gyógyturistákat, akik az elismert kúrahelyszíneken szeretnének feltöltődni. A túrázók és a kerékpárosok számára pedig aktuális zsebkönyvek mutatnak irányt az aktív pihenéshez – különböző nyelveken.

A DZT minőségi felmérésének eredménye azt mutatja, hogy a külföldi vendégek az átlagnál gyakrabban töltik pihenésüket, természeti, családi vagy aktív üdülésüket a vidéki régiókban. Ennek megfelelően a turisták gyakrabban szállnak meg apartmanokban, kempingekben és panziókban. A vidéki üdülés alatt a sétálás, a vásárlás, a túrázás, a semmittevés/feltöltődés és az egyéni kirándulások a legkedveltebb aktivitások.

A vidéki régiókban (kevesebb mint 10 ezer lakosú községek) 5,2 millió vendégéjszakával Hollandia magasan vezeti a küldőpiacok listáját, a második helyen Svájc áll, majd Belgium, Dánia, Ausztria és Franciaország következik. Németország ezen szomszédai a külföldi vidéki vendégéjszakák összesen több mint kétharmadát generálják.

A „Németország régiói – Üdülés vidéken” témával a DZT támogatja a német kormány célkitűzését, amely szerint nemzetközi marketingben kell részesíteni azokat a régiókat, amelyek ezidáig kevésbé profitáltak a turizmusból.