EduTech Summit Hungary 2024 konferencia és kiállítás

EduTech Summit Hungary 2024 konferencia és kiállítás - konferencia turizmus

Mesterséges Intelligencia az oktatásban: újítások és kihívások

Az EduTech Summit Hungary második alkalommal nyitotta meg kapuit a hazai oktatásfejlesztés iránt érdeklődő pedagógusok, oktatási szakemberek és technológiai újdonságokra kíváncsi érdeklődők előtt. A rendezvény középpontjában idén a mesterséges intelligencia (MI) állt, amelynek alkalmazási lehetőségeiről és kihívásairól számolt be a konferencián részt vevőknek Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, tájékoztatott az MTI.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen megrendezett rendezvény összehozta a pedagógusokat és az oktatástechnológia iránt érdeklődőket, akik betekintést nyerhettek az MI jelenlegi helyzetéről és a hazai oktatásban rejlő potenciális alkalmazásokról. Hankó Balázs az eseményen kiemelte, hogy a mesterséges intelligenciának három aspektusból kell közelíteni: a leendő egyetemisták véleményét, az emberek általános nézeteit az MI használatáról, valamint az oktatás stratégiai vízióját.

Az államtitkár bemutatta az idei Educatio kiállításon végzett felmérés eredményeit, melyek szerint a leendő egyetemisták többsége aktívan használja a mesterséges intelligenciát mindennapi életében, és az oktatásban is széles körben alkalmazza. Az eredményekből kiderült, hogy a diákok 75,7 százaléka szerint az MI segíti a kijátszani a számonkérést, 56 százalékuk pedig azt állítja, hogy ösztönzi a kreativitást. Ugyanakkor az MI használatával kapcsolatban vannak aggodalmak is, hiszen a megkérdezettek másik fele úgy véli, hogy beszűkíti és korlátozza az gondolkodást.

Hankó Balázs szavai szerint az oktatásban az üzenet az, hogy az MI-t nem szabad tiltani, hanem szabályozni kell. Az MI beillesztése az oktatásba stratégiai szinten történő döntés, amelynek eredményeként a jövő munkahelyein és a tudás alkalmazásában az MI kiterjesztett intelligenciaként válik mindennapi részévé. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az MI szabályozása és alkalmazása nem csak hatékony, de etikus is kell hogy legyen mind az oktatás, mind a kutatás területén.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte az oktatástechnológiai koalíció támogatását. Ez a kezdeményezés cégeket, egyetemeket és az ágazati irányítást fogja össze annak érdekében, hogy az oktatástechnológiai szférát gazdagabbá és erősebbé tegye. A konferencia szervezői szerint a cél, hogy az oktatástechnológia és a mesterséges intelligencia szakértői értékes gondolatokat osszanak meg az oktatásban való alkalmazásáról és ezt a rendezvény ingyenesen teszi elérhetővé mind a szakemberek, mind a diákok számára.

Az esemény keretében az oktatástechnológiai vállalkozások bemutatták termékeiket, és gyakorlati példákon keresztül mutatták be azok alkalmazását. Az MI és a digitális gyermekvédelem kapcsolatával is foglalkozó programnak köszönhetően a résztvevők átfogó képet kaphattak az oktatástechnológia jelenlegi állapotáról és jövőbeli lehetőségeiről. Az esemény új lendületet adott az oktatási innovációknak és a mesterséges intelligencia terjedésének a hazai felsőoktatásban.

fotó: Rétfalvi Flóra, az EduTech Hungary Zrt. szakmai vezérigazgató-helyettese mond beszédet az EdTech Summit Hungary oktatástechnológiai kiállítás és konferencia megnyitóján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) 2024. február 3-án. A rendezvény fő témája: a mesterséges intelligencia az oktatásban. Purger Tamás / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .