11. Főzdefeszt a Városligetben

11. Főzdefeszt a Városligatben

2016. június 10-12-ig tizenegyedszerre is megrendezésre kerül az első hazai kézműves sörfesztivál, a hazai sörszcéna legnagyobb és legfontosabb eseménye, a Főzdefeszt.

11. Főzdefeszt a Városligatben

A Főzdefeszt ismét új helyszínen lesz, de nem túl messze az eddigiektől – ezúttal a Városligeti Napozóréten –a PECSA szabadtéri színpada mögött – rendezik meg a fesztivált, ami még az eddigieknél is több lehetőséget nyújt a sörrel és street-fooddal piknikezésre, mert ahogy eddig megszokhattuk, a több száz féle magyar és külföldi újhullámos sör mellé több tucatnyi street food árus és food truck kínál harapnivalót.

Idén egy kicsit finomítják a Főzdefeszt koncepcióját és mivel egyre-másra alakulnak a magyar sörfőzdék – az eredeti koncepciónkhoz visszatérve – még inkább a hazaiakra koncentrálnak a szervezők.

Idén aranyérmes poharakból sörözünk a Főzdefeszten

Jó pohárból a jó sör is jobban ízlik. A kristálypoharakat gyártó német Spiegelau cég craft-beer szortimentjéből választottak egyet. A Spiegelau poharának különleges tulajdonsága a vastag szár hullámos kialakítása, ami az utolsó korty sört is felfrissíti, amikor az éppen átbukdácsol ezeken a hullámokon.

Nagy és feltűnő változás lesz, hogy két évnyi kísérletezés után elhagyják a fesztiválkártya használatát, és ismét mezei készpénzzel tudnak a látogatók fizetni mindenért. A szervezésnek óriási segítség volt a kártyás rendszer, de idén azoknak kedveznek, akik idegenkedtek ettől mind a látogatói, mind a kiállítói oldalról.

A 11. Főzdefeszt a „The Return of the Lager” alcímet kapja, mert cél, hogy a vibráló IPA-k, és az elegáns stoutok mellett kezdjünk el jobban figyelni arra a fajta sörre, ami a mindennapjainkban legnagyobb sűrűséggel vesz körbe minden magyar fogyasztót. Az elmúlt években kinyitották Pandora szelencéjét és beengedték a rengeteg újhullámos sörműfajt, most viszont a saját házunk táján kell rendet raknunk!

The Return of the Lager

Ma már nyilvánvaló, hogy a sörforradalom lázas évei utáni piaci rendeződésnek fontos szereplője lesz a láger és a pilzeni, hiszen a világnak ebben a felében ezek a sörtípusok felelnek meg a legjobban a gasztronómiai kihívásoknak, az ivási szokásoknak és elvárásoknak, valamint a söröző nép ehhez lett hozzászoktatva az elmúlt másfél évszázadban.

Így fokozott figyelemmel követik, mondhatni keresik a jövő lágerét. Mert ha ez a stílus újra el is foglalja helyét a sörpiac mennyiségi csúcsain, az biztos, hogy nem vészeli át változatlanul az elmúlt évek és a jelenleg is folyamatosan zajló sörpiaci átalakulás viszontagságait, és az új láger nem ugyanaz a sör lesz, mint a régi kedvenc.

A legfontosabb változás lesz, hogy nem számít majd jónak egy láger, ha nincs határozott és karakteres íze. Azért a 2000-es évek elején itthon is és Németországban is elfogadhatóak voltak a jellegtelen, szénsavas fémízű, mondjuk korrekt és amúgy szigorúan szakmai szemmel hibátlan lágerek. Nem számít majd jónak a pilzeni, ha nincs szép komlókaraktere.

Ugyanakkor nem számít majd jónak, ha főtt kukoricás mellékíze lesz, vagy túl van komlózva, esetleg gyümölcsös ízvilága támad, vagy lapos a karbonációja.

Az új láger tehát jobb lesz, mint a régi, a nagy kérdés, hogy ki találja meg a legvonzóbb új ízeket és minőségeket ebben a pénz és időigényes, mégis visszafogott és szűkszavú stílusban, melyben nem annyira az egyéni virtus és invenció, inkább az alázat és a hagyományok intelligens újraértelmezése hozhat sikert.

11. Főzdefeszt

Június 10-12.
Városligeti Napozórét