A borok Egri Csillaga

Új bor született EgerbenA Magyar Tudományos Akadémia épületében, az Egri Bormíves Céh szervezésében megtartott egri borgálán mutatkozott be Eger új bora, az egri bikavér fehér párja, az Egri Csillag. A Kárpát-medencére és a borvidékre jellemző fajták házasításával készülő fehér borral nyolc borászat mutatkozott be. Az egri borok immár hagyományos gáláját Habis László, Eger polgármestere nyitotta meg.

{module 221}

Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az egri bikavért, hogy világosan megmutassa Eger sokszínű borvidékén termő vörös borok szépségét, erejét s velejét. A jól csengő név és a borvidék válogatott fajtáinak szabályozott házasítása meghozta a várt eredményt: a bikavérrel Eger felkerült a lassan globalizálódó világ vörösboros térképére.

Az egri fehér borok a vörösökhöz hasonlóan, lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal adják vissza az itt honos fajták és a termőhely harmóniáját. Mégis, a rendszerváltás óta újra nagyon szép teljesítményt nyújtó bikavérek és egyéb vörösborok mellett a fehér borok nem kaptak kellő figyelmet. Az egri borásztársadalom száz év elteltével ezért is látta elérkezettnek az időt, hogy megkeresse az egri bikavér fehér párját.

A névadás  és a névadó

A névpályázat ötlete tavaly februárban, a borászok éjszakáján pattant ki az egri borászok fejéből. A pályázatot még tavaly februárban ki is írta az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a kiírásra 3149 névjavaslat érkezett. A borászok által felkért zsűri végül egyhangúlag választotta ki az Egri Csillag nevet Eger új márkanevének. Az eredményhirdetésre 2010 nyarán, a Bikavérünnepen került sor.

Egri Csillagok

Túl a névadáson, a nehéz, de izgalmas munka most következik, amikor mi, egri borászok 2011-ben először, majd évről évre összeállítjuk az egri borvidéket kifejező  fehér borainkat. Az elfogadott és mindenkire kötelező termékleírás szerint az Egri Csillag a markáns kárpát-medencei fajtákra: az olaszrizlingre, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, a zengőre és a zenitre épül, melyek a bor legalább 50 százalékát teszik ki, még az illatos fajták (pl. cserszegi fűszeres, zefír, irsai, tramini, ottonel muskotály) aránya nem érheti el a 30 százalékot.

Bikavérünnep Egri Csillaggal

Immár a tizenötödik alkalom lesz az idén, hogy július második hétvégéjén borászok, szakácsok és több tízezer látogató veszi birtokba a Dobó teret. Eger egyik legvonzóbb turisztikai attrakciója, mely a bikavér és a gasztronómia fesztiválja, a tervek szerint idén nyáron már a fehér borok híveit is várja, a rendezvény várhatóan kibővül az Egri Csillaggal.

A Bikavérünnep Eger zászlóshajójának, az egri bikavérnek a mustrája, melyen az Egri Hegyközség által zsűrizett borok vehetnek részt. A fesztivál rangját emellett az adja, hogy a borászatok egy-egy egri konyhával társulva, a borokhoz készített ételekkel várják a kóstoló közönséget.

{module 221}