Legyen Fuxli, több mint Siller!

Interjó Merfelsz Gábor borásszal

Merfelsz Gábor szekszárdi borásszal beszélgettünk a siller borok gasztronómiában elfoglalt helyéről és arról, hogy hogyan képzeli el a fajta népszerűsítését, hogy az megint egy széles körben elfogadott bor legyen.

Interjó Merfelsz Gábor borásszal

– Mért pont a Fuxli, és milyen új marketing fogással szeretnék népszerűsíteni a Fuxlit?

– Az alapgondolat kettős volt. Az egyik, hogy a marketing eszközök közül valami olyat használjunk, ami a lehető legrövidebb úton, direktben éri el a fogyasztót.

A másik, hogy a Fuxli egy siller bor. Próbáljuk meg a gasztronómiában megillető helyre visszatornázni ezt a bort, hiszen a két háború között ez egy nagyon divatos, mindenhol tartott jól iható bor volt. A legemlékezetesebb a Paksi siller, amit az ott készített halászléhez ittak.

Na, most az én ötletem volt az, a többi szekszárdi borász barátom pedig elfogadta, hogy minden egyes fuxli készítő próbáljon kapcsolatot teremteni négy, öt vagy akár több étteremmel bárhol az országban és rábírni arra, hogy alkossanak valami különleges ételt a Fuxlihoz. Itt a gasztronómia megújulásának időszakában szerintem a kreatív chefeknek ez nagy problémát biztosan nem fog okozni.

Legyen Fuxli, több mint Siller!Poór István a zuglói Csalogató Vendéglő chefje egy remek ételt készített a Fuxlihoz: Mexikói chilis borjúdió.

Én személyesen, annak aki ezt a „reklámot” vállalja, viszek két-három üveg bort, megkóstolják, és már mehet is az alkotás. Ezután felkerülhet a különböző honlapokra, illetve a fuxli honlapjára is. Addig jelenik meg ezeken a felületeken, amig az étterem ezt a fajta reklámot szeretné fenntartani.

A Fuxli, amúgy nyáron is jól iható, kellemes ital, hiszen a vörösborokra jellemzőkkel bír.

A szekszárdi svábok kétféleképpen hívják ezt a fajta bort, az egyik a fuxli a másik, ahogy például az én családomban hívják: Fixli.

Én azt szoktam mondani, azt javaslom, de eddig még nem fogadták el, hogy legyen fuxli, több mint schiller!